Honda'dan görme engelliler için titreşimli ayakkabı

Honda'dan görme engelliler için titreşimli ayakkabı

Honda‘nın IGNITION isimli iş yaratma programının ilk ticari girişimi olan Ashirase, görme engelliler için titreşimli ayakkabılar üretiyor.

Geçtiğimiz ay Honda, çalışanlarının tüketicilerden gelen ürün fikirlerini ticarileştirmeleri için IGNITION programını başlattı. Şirket çalışanları, yenilikçi fikirlerini sundu ve içlerinden bir kısmı şirket tarafından destek almaya hak kazandı.

titresimli-ayakkabilar-gorme-engelliler-e-yardim-edecek5.jpg

Görme engellilere destek!

Ashirase girişimine, mühendis Wataru Chino başkanlık edecek. Chino, düzenlenen basın toplantısında bir tercüman aracılığıyla tasarımın arkasındaki trajediyi paylaştı. Chino’nun eşinin görme engelli büyükannesi nehir kenarında yürürken düşerek hayatını kaybetti. Bu trajedi onu, görme engelli kişilerin başka birinin yardımı olmadan güvenli bir şekilde yürümesine yardımcı olmanın yollarını düşünmeye sevk etti. Ardından mühendis, titreşimli ayakkabıyı tasarladı. Görüş sorunu olan yayalar için kendisi, otomatik sürüş uygulamalarında araştırma ve geliştirme deneyimlerini kullandı. Chino, Honda’da elektrikli araç motor kontrolü ve otomatik sürüş Ar-Ge mühendisi olarak çalıştı.

Ashirase, az gören insanların kamusal alanlarda dolaşmasına yardımcı olmak için bir ayakkabı içi navigasyon sistemi üretecek. Firma ile aynı adı taşıyan yeni cihazın iki ana parçası bulunuyor. Parçalardan biri ayakkabının içinde ve bir kumaş uzunluğu boyunca titreşimli bölmelere sahip. Diğer parça ise ayakkabının üstünde ve navigasyon uygulamalarını çalıştırmak için devreleri ve titreşimli bölmelere güç sağlamayan pili tutuyor. Elbette, bir akıllı telefon uygulaması da gerektiriyor.

Cihaz, varış noktasını belirleyen haritalarla GPS verilerini birleştirerek çalışıyor. Kişi yürürken, sol veya sağ ayakkabıdaki titreşimlerle dönmesi veya her iki ayakkabının önündeki titreşimlerle durması (kavşakta olduğu gibi) gerektiğini öğreniyor. Üstelik cihaz birçok çeşitteki ayakkabılara monte edilebiliyor.

Ayrıca cihaz beyaz baston gibi diğer yardımcıları tamamlayacak şekilde tasarlandı. Aynı zamanda ürün, dikkat dağıtmıyor. Sese dayalı olmadığı için kullanıcı araba kornası veya insanların konuşması gibi çevresel ipuçlarını dinleyebilir. Ayrıca vibratörleri ayağın sinir tabakasına hizalı yerleştirdikleri için titreşimi hissetmek kolay.

Honda, 2022 yılına kadar cihazı satışa sunmayı beklediklerini açıkladı. Ayrıca aylık abonelik yoluyla satılacak cihaz yaklaşık 2 bin ila 3 bin Yen (yaklaşık 18 ila 28 ABD Doları) arasında olacak. Teknoloji Japonya’nın ardından ABD ve Avrupa’ya ulaşacak. Bununla birlikte, şu anda sadece açık hava yürüyüşleri için uygun cihazı geliştirerek toplu taşıma ve AVM’ler gibi alanlar için de uygun hale getireceklerini açıkladılar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.