Hrant Dink, katledilişinin 16. yılında anıldı

Hrant Dink, katledilişinin 16. yılında anıldı

Hrant Dink’in 16. yılın anmasında konuşan yönetmen Emin Alper, "İnsanlığın hikâyesini değiştirmek zorundayız, çünkü biz Hrant'a söz verdik. Sömürüye, ayrımcılığa dayanan bu sistemi biz yaratmadık ama bunu değiştirebiliriz” dedi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 16. yılında öldürüldüğü Agos Gazetesi’nin eski binası olan Osmanbey'deki Sebat Apartmanı'nın önünde anıldı.

hrant-dink-anmasi-icin-toplanmalar-basladi-8683-dhaphoto6.jpg

Anmaya Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi ve çocuklarının yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP milletvekilleri Garo Paylan, Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da katıldı.

Bianet’in haberine göre, anma programı, Hrant'ın Arkadaşları'ndan Bülent Aydın'ın açılış konuşmasıyla başladı.

“İNADIN, UMUDUN, CESARETİN BİZİMLE”

Aydın şunları söyledi:

"O gün doğanlar (Hrant Dink'in öldürüldüğü 2007'de) bugün buradalar. Senin vicdanında tüm farklıların bir arada bulunabileceğini gördük. Seninleyiz ahparig inadın, umudun cesaretin bizimle...

"Bu davayı yeniden bitirmek istiyorlar. Yine buradan haykıralım 'biz bitti demeden bu dava bitmez.' Hrant'ın arkadaşları için bu meydan aynı zamanda 16 yıldır adaletin meydanı oldu."

Anmaya gelenler alanda sık sık "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz", "Katilleri koruyan cinayete ortaktır" sloganlarını attı.

Aydın'ın konuşmasının ardından Afganistan'da cinsiyet ayrımcılığına son vermek için çalışan ve 14. Uluslararası Hrant Dink ödülünü alan insan hakları aktivisti Shaharzad Akbar'ın mesajı okundu. Mesajı Feride Eralp okudu.

hrant-dink-anmasi-icin-toplanmalar-basladi-8683-dhaphoto3.jpg

"HRANT DİNK'İN MİRASINI DAYANIŞMAYLA TAÇLANDIRALIM"

Mesajda şu ifadeler yer aldı; "Hrant Dink hayatı ve çalışmaları dünyanın her yerinde aktivistlere ilham kaynağı oluyor. Bu vesileyle İran ve Afganistan'da kadınların verdikleri mücadeleye dikkat çekmek istiyorum. Afganistanlı kadınlar diri diri toprağa gömüldüklerini hissediyorlar fakat buna rağmen Taliban'a karşı mücadele ediyorlar. Mücadeleci kadınlar gizlice faaliyet gerçekleştiriyorlar ama pes etmiyorlar. Hrant Dink'in mirasını dayanışmayla taçlandıralım."

"ÖZGÜRLÜKLERİ ELİNDEN ALINAN HRANT'IN ARKADAŞLARI..."

Ardından Gezi Parkı Davası'ndan tutuklu sinemacı Çiğdem Mater'in mesajını Bircan Yorulmaz okudu:

"Son iki yıldır sizlerle beraber olamadım, ama biliyorum ben ve benim gibi o meydanda olamayan tüm arkadaşların sesi o meydanda yankılandı. Özgürlükleri elinden alınan tüm Hrant'ın arkadaşlarıyla Selahattin, Osman, Gültan, Sebahat ile o meydanda olacağız, 'Buradayız ahparig' diyeceğiz."

Çiğdem Mater'in mesajının ardından alandan "Gezi tutsakları onurumuzdur" sloganı atıldı.

Yeniden söz alan Bülent Aydın, Tahir Elçi'yi andı ve "Tahir Elçi de tıpkı Hrant gibi bir barış güverciniydi" dedi.

Öldürüldüğü saat olan 15.00'te Hrant Dink'in sesi alanda yükseldi: "Biz Ermenilerin bu topraklarda gözümüz var. Var, çünkü kökümüz burada. Ama merak etmeyin bu toprakları alıp gitmek için değil, bu toprakların gidip dibine girmek için."

53278.jpg

"TARİH YAZAN KALEMLERİ KATİLLERİN ELLERİNDEN ALMAK İÇİN BURADAYIZ"

16. yılın anma konuşmasını yönetmen Emin Alper yaptı. Alper şunları söyledi; "Yine içimiz buruk, katilleri yaratan karanlığın hiç dağılmadığını, hatta karanlığın daha da koyulaştığını görüyoruz. 16 yıldır arkadaşımız bu kaldırımda yatıyor.

"İnsanlığın hikâyesini değiştirmek zorundayız, çünkü biz Hrant'a söz verdik. Sömürüye, ayrımcılığa dayanan bu sistemi biz yaratmadık ama bunu değiştirebiliriz.

"Hrant'a verdiğimiz sözü hatırlamak için buradayız. Tarih yazan kalemleri katillerin ellerinden almak için buradayız."

Anma Emin Alper'in konuşmasının ardından anma "Sarı Gelin" türküsüyle sona erdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.