HUDER ‘Evet’ dedi.

HUDER ‘Evet’ dedi.

Hukuki Araştımlar Derneği (HUDER) İzmir Şubesi yönetim kurulu üyesi avukatlar,  basın toplantısını düzenleyerek 16 Nisan’da yapılacak referandumda ‘Evet’ yönünde oy kullanacaklarını açıkladılar.

Türkiye referandum sürecine Yüksek Seçim Kurulu’nun geçtiğimiz haftasonu yaptığı açıklamayla girerken, bir yandan referandumda alanlara inecek olan siyasi partiler çalışmalarına hızlandırdı diğer yandan ise referandum süreciyle ilgili olarak sivil toplum örgütleri de görüşlerini kamuoyuyla tek tek paylaşmaya başladı.

Kısa adı HUDER olan Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi de basın toplantısı düzenleyerek, referandum süreciyle ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaştı. HUDER İzmir Şubesinde yapılan basın açıklamasını Huder İzmir Şube Başkanı Avukat Abdulvahap Karakuş, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptı.

Karakuş, paketin 18 maddesini HUDER olarak tek tek incelediklerini, Türkiye dışında parlamenter sistemin uygulandığı ülkelerde de bir takım sıkıntıların yaşantığını tespit ettiklerini belirterek , “parlametr-er sistemin beşiği olan inglidere dahi bu sistemin dahi tam anlamıyla uygulanmadığı, takip eden fransa da yarı başkanlık sisteminin öne çıkmasıyla parlamenter sistemin bütün kurallarını orada da ihlal edildiği ve ülkemizde de uyğulanmadığı bu sebeple partili çumhurbaşkanlığı sistemi benimsenerek tam olmasa bile bir başkanlık sistemini geçiş söz konusudur.

Bu sistemde elbeteki meclisin cumhurbaşkanını denetleme, cumhurbaşkanının da denge fren sistemi vasıtasıyla ülke genelindeki işleyişte meydana çıkacabilecek aksaklıkların önünü açmak adına meclisi seçime götürebilme, meclisinde cumhurbaşkanını nitelikli bir çoğunluğu elde ederek seçime götürmek yetkisi sistemi belirlenmiştir.

Ülkemizd başkanlık sistemiyle yönetilen bedeliyeler, başkanlık sistemiyle yönetilen barolar, başkanlık sistemiyle yönetilen barolar birliği, başkanlık sistemiyle yönetilen siyasi partiler, başkanlık sistemiyle yönetilen sendikalar maalesef Anayasa  referandumdaki başkanlık sistemini ilk karşı çıkan kişiler ve kurumlar olmuşlardır. Bunlara kişisel olarak ben bir anlam vereremekteyim.

Başkanlık sistemi dünyada aklın tespit ettiği ve en akıllıcı belirlenmiş olan bir yönetim biçimidir.  Özellikle ortadoğu da hızlı ve seri kararlar alabilmek için, parlamenter sistemin katı kurallarına takılmadan ve istirarı elde edebilmek için başkanlık sitmenin uygulanması elzemdir. Biz Huder izmir olarak 16 Nisan 2017 referandumda incelemiş olduğumuz Anayasa değişiklik paketine hukukçu gözüyle bakarak, hukukçu kimilğimizle evet oyu verecğimizi burada açıklıyoruz” dedi.

HUDER İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Aynur Çetin ise yaptığı açıklamada, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından yapılan, yeni Anayasa değişikliğinde içinde kadınlarla ilgili hiçbir şey olmadığı ve bunun da Türkiye’yi ortaçağ karanlığına götüreceğini belirten açıklamaya sert karşılık verdi.

Avukat Çetin, İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından yapılan açıklamayı talihsiz ve politik duruşu olan bir açıklama olarak değerlendire Huder İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu olarak bu talihsiz açıklamaları, hukuki gerçekleri saptırarak milletin iradesi üzerinde olumsuz algı yaratmaya çalışan siyasi odakların zihniyetinin sözcülüğünü yapan açıklamalar olarak değerlendiriyoruz. “ dedi.


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.