HUDER'den Avukatlar Günü açıklaması

HUDER'den Avukatlar Günü açıklaması

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı basın açıklamasında bulunan HUDER İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Halit Aydın Kayacan, avukatların mesleki sorunlarına dikkat çekti.

5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, avukatlık mesleğinin ve savunmanın, hak ve özgürlükler ile hukukun üstünlüğü ilkesinin varlığını sürdürebilmesi için vazgeçilmez öneme sahip olduğunu belirterek avukatların yaşadığı sorunlara dikkat çeken Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Halit Aydın Kayacan, “Savunmanın güçsüz olduğu yerde adalet hüküm süremez. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı etkin yönetim olmadan, sürdürülebilir kalkınma olmasını da bekleyemeyiz” dedi.

AVUKATLAR VAR OLMA MÜCADELESİ VERİYOR

Savunma imkânlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Kayacan, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 36’ncı maddesi kapsamında herkes, meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Bu kapsamda avukatlık mesleğinin adalet hizmetlerinin ayrılmaz bir parçası olduğu apaçık ortadır. Geldiğimiz noktada acilen avukatların mesleki sorunlarına çözüm bulunması ve savunma imkânlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Günümüzde, genç meslektaşlarımız başta olmak üzere pek çok meslektaşımız çeşitli sorunlarla karşı karşıya bir var olma mücadelesi vermektedir” dedi.

huder-izmirsubesi-yonetimkurulubaskanihalitaydinkayacan.jpg

ADALETE GÜVENİ ARTIRACAK

Avukatların sorunlarının hafife alınmaması gerektiğini kaydeden Kayacan, “Avukatların yaşadığı sorunlar temsil ettiğimiz vatandaşların sorunu demektir. Asla hafife alınmamalı, ötelenmemelidir. Bu sorunların ivedilikle çözülmesini diliyoruz. Avukatlık mesleğine ve savunmaya gereken önemin verilmesi adalete olan güveni hiç yadsınamaz bir şekilde artıracaktır. Hiç şüphe yok ki savunmanın güçsüz olduğu yerde adalet hüküm süremez. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı etkin yönetim olmadan, sürdürülebilir kalkınma olmasını da bekleyemeyiz” diye konuştu.

AVUKATLAR HUKUKİ HİMAYE SİGORTASI İSTİYOR

Her geçen gün artan avukat sayısına da dikkat çeken Kayacan, "Günümüzde avukat sayısının fazlalığı avukatlık mesleğini icra etmede ciddi sıkıntılara neden oluyor. Avukat sayısının her geçen gün artması ve avukatlık vekâlet ücretinin uygulamada bir asgari standardının olmaması nedeniyle vatandaşlarımız bir davası olduğunda 10 avukatı arayıp en düşük ücreti teklif eden Avukatı başka hiçbir kriter gözetmeksizin tercih edebiliyor. Buradan yola çıkarak savunmanın her geçen gün zayıfladığını görüyoruz. Deyim yerindeyse adeta bir avukat enflasyonu yaşıyoruz.

Tüm bu nedenlerin yanında savunmanın ve adaletin güçlü olması idealine kavuşmak için devlet destekli hukuki himaye sigortası hayata geçirilmelidir. Vatandaşlarımız ile meslektaşlarımız arasında para trafiğini ortadan kaldıran bu sistemle vatandaşlarımıza istediği avukatı seçebilme imkânı bir an önce verilmeli ki, bu sayede savunmanın gücüne yaraşır şekilde avukatlık mesleğini ifa edemeyen bu mesleği icra edemesin. İşte bu doğal bir eliminasyondur ve avukat enflasyonunu ortadan kaldırma hedefi için sınavdan daha etkili ve verimli olan yoldur. Zira kanuna göre ilk avukatlık sınavı 2 yıl sonra yapılacak olup, an itibari ile dahi ihtiyacın çok üstüne ulaşmış avukat sayısının 2 yıl sonra geleceği noktada sınav dahi yeterli bir çözüm olamayacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.