Hukukçular WhatsApp’ı tartışıyor!

Hukukçular WhatsApp’ı tartışıyor!

Sosyal paylaşım sitesi WhastApp’ın, mesajlara silme özelliği getirmesi hukukçular arasında sert hukuki tartışmanın başlamasına neden oldu.

 

Sosyal paylaşım sitesi WhastApp’ın, mesajlara silme özelliği getirmesi hukukçular arasında sert hukuki tartışmanın başlamasına neden oldu. Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi avukatları, sosyal paylaşım sitesinin silme özelliğinin, işlenmiş  suçun ortadan kaldırıp, kaldırmayacağını tartışmaya açtılar.

Kimi hukukçular, silme özelliğinin suçun işlendiğini ortadan kaldırmayacağı görüşünde olurken, kimi hukukçular ise silmenin en azından mesajın hatalı yani kasıtlı olarak yazılmadığını göstereceği için suçun işlenmesinde kastı da ortadan kaldıracağını belirttiler.

WhastApp, hafta başında yeni bir kullanım özelliğinin kullanıcılarıyla paylaştı. WhatsApp üzerinden gönderilen mesajların silinmemesi bazı özel durumlarda ve yanlış gönderimlerde ciddi sorunlara neden olabiliyordu. Sosyal ağı kullananların çoğunla şikayetçi olduğu uygulamadan dolayı şikayetleri değerlendiren sosyal paylaşım sitesi yöneticileri, WhatsApp’ta hatadan, yanlış mesajndan geri dönme özelliğini sunmaya karar verdiler. Hafta başından itibaren kişi paylaştığı mesajı anında veya görülmesini istediği süre sonunda silinmesi yönünde uygulamayı kullanabilecek.

WhatsApp’un bu uygulaması, hatalı ve yanlış mesaj göndererek bu durumun mağduriyetini yaşayan kullanıcıları tarafından olumlu karşılandı. Ancak bu uygulama hukuk içinde de yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi üyesi avukatlar, kendi aralarında sosyal paylaşım gurubunda başlattıkları hukuku tartışmada, WhatsApp’ın bu özelliğinini işlenmesi muhtemel hakaret vs suçları ortadan kaldırıp, kaldırmayacağı konusunu ele aldılar.

Hukukçuların bir çoğu, suç teşkil eden mesajların silinmesi halinde dahi suçun ortadan kalkmayacağını belirtirken, bazı hukukçular ise suçun ana ilkesi olan delilin olmadığı durumda kişinin suçlu ilan edilmesinin hukuken mümkün olmayacağı savundular. WhatsApp’ın hukukçuları bölen bu özelliğinde tam ortada olan hukukçular ise, mesajı silmenin suç işleme kastı içinde hareket edilmediğini göstereceğini ve bunun da ceza anlamında kullabileceğini belirtiler. Hukuki Araştırmalar Derneği İzmir Şubesi üyesi avukatlar, tartışmasını başlattıkları WhatsApp’ın silme özelliğinin, hukuki olarak ne gibi sonuçlar doğuracağı ise, gelecek zaman içinde bu sistemi kullanarak suç işleyen ve sanık durumuna düşenler hakkında yargının vereceği kararlarla ortaya çıkacağı konusunda hemfikirler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.