Hükümetin enerji politikasına özel sektör temsilcilerinden tam destek

Hükümetin enerji politikasına özel sektör temsilcilerinden tam destek

Berg Elektirik Yönetim Kurulu Başkanı Alp Erkin "Hükümetimizin Enerji politikası hem çok doğru hem milli"dedi.

Erkin;Yenilenebilir Enerji konusunda Avrupa birliği ülkeleri mevzuatından de faydalanılarak oluşturulan 2005 tarihli kanun gerçekten hem yatırımı teşvik edecek oranda yatırımcıyı koruyan, hem de devlet bütçesine çok ağır gelmeyecek dengeyi sağlamıştır."dedi.

Türkiye ile Avrupa Ülkeleri arasındaki enerji yatırımlarını değerlendiren Erkin "Bu konuda yatırımcılara çok fazla taviz veren örneğin İtalya, sonradan verdiği teşvikler yüzünden pişman olup yatırımcıyı ve finans kuruluşlarını mağdur etmiştir.Üretilen Enerjinin sadece %10 unu yenilenebilir enerjiden 10 yıl süreyle almayı hedefleyen İtalya, proğramı sonlandırdığında yenilenebilir Enerji hedeflenenin neredeyse 2 katına %19 a çıkmış teşvik süresi de 15 yıla ulaşmıştı.

Bizde örneğin rüzgar Enerjisi için ödenen baz fiyat 7.3 cent/kWh iken İtalyada 32 euro cent/kWh seviyesine kadar çıkmıştır.Yani, İtalyadaki yatırımcının bütçeye yükü bizdekinin fiyat olarak neredeyse beş katı, teşvik süresi de %50 fazladır.Bunun bir ülkenin bütçesine getireceği ağır yükü uzun uzun anlatmaya sanırım gerek yoktur...
Bu kervana teşvikleri iptal eden ya da azaltan Bulgaristan, Polonya, İspanya, Yunanistan gibi ülkeler de eklenebilir.
Oysa Türkiye’mizde 2005 yılındaki yenilenebilir enerji proğramımız hiçbir aksaklık olmadan yürütülmektedir." şeklinde konuştu.
Erkin" Yatırımcıya ağır gelen çevre mevzuatı ve diğer bürokratik işlemleri aşmak için 2015 yılında çıkan Lisanssız Enerji üretimi yönetmenliği ise, küçük yatırımcıyı da oyuna dahil eden ve sektöre ikinci bir ivme getiren, dünyada örneği az bulunur bir atılım getirmiştir.

Doğal gaz ve İthal Kömür gibi yerli olmayan kaynakların üretimdeki payını günbegün azaltan bu yasal düzenlemeler Avrupa’da tektir.Amerika’da ise yenilenebilir enerjiye zaten Petrol ve Doğalgaz yakın geçmişte bulunan kayagazı sebebiyle küçümsenerek bakılmaktadır.

Bizim bu tür kaynaklarımız ve Almanya, Fransa, İngiltere gibi nükleer santrallerimiz de olmadığından bu politikaların ufak düzenlemeyle devamı çok sevindirici olacaktır."diye konuştu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.