Hükümetler fosil yakıtlara yılda 500 milyar dolar harcıyor

Hükümetler fosil yakıtlara yılda 500 milyar dolar harcıyor

BM Çevre Programı (UNEP), dünya ekosistemlerini korumaya ve daha iyi yönetmeye yönelik yatırımların katlanarak artması gerektiğini açıkladı.

UNEP, dünya ekosistemlerini korumaya ve daha iyi yönetmeye yönelik yatırımların, iklim değişikliği tehditlerine ve doğal kaynakların kaybına karşı korunmak için 2025 yılına kadar mevcut seviyelerin iki katından fazlasına, yılda 384 milyar dolara ulaşması gerektiğini duyurdu.

Ortaya konulan rakam, önümüzdeki hafta Kanada’nın Montreal kentinde başlayacak olan biyoçeşitlilik zirvesi (COP15) için kritik. COP15’de ülkeler, doğayı ve vahşi yaşamı daha fazla kayıptan korumak için bir anlaşma üzerinde çalışacak.

UNEP bir raporda, şu anda suları, toprağı, havayı ve vahşi yaşamı korumak ve daha iyi yönetmek için “doğa temelli çözümler” olarak bilinen eylemlere, başta hükümetler olmak üzere her yıl 154 milyar dolar harcandığını söyledi.

unep-990x556-1.jpeg

UNEP’in iklim finansmanı birimi başkanı Ivo Mulder, “Toprak tahribatı, iklim ve doğa krizinden oluşan üçlü krizin üstesinden gelmek istiyorsak, bunun birkaç kat artması gerekecek. Küresel GSYH’nin yaklaşık %50’si sağlıklı ve iyi işleyen ekosistemlere bağlı. bu nedenle, Ukrayna’daki savaş ve enflasyon gibi sorunlarla boğuşuyor olsak bile finansman miktarını katlamak çok zor olmamalı” dedi.

Bu arada, rapora göre hükümetler fosil yakıtlar gibi dünyaya zarar veren eylemlere yılda 500 milyar ila 1 trilyon dolar harcıyor.

Geçen yıl Çin’in Kunming kentinde 100’den fazla ülke biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmak üzere bir araya geldi ancak daha yoksul ülkelere aktarılacak finansman da dahil olmak üzere bazı önemli konularda anlaşamadılar.

Bu yılki toplantı Kunming’de yapılacaktı, ancak toplantı yeri Çin’in COVID-19 politikası nedeniyle değiştirildi. Çin, zirvenin başkanlığını üstlenmeye devam edecek.

Dünya liderleri en son 2010’da Aichi, Japonya’da bir biyoçeşitlilik anlaşması imzaladıklarında, 2020’ye kadar kaybı yavaşlatmak için hedefler koydular ancak bunların hiçbiri karşılanmadı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.