Hüseyin Vatansever'den Kalkınma Planı değerlendirmesi

Hüseyin Vatansever'den Kalkınma Planı değerlendirmesi

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, 219 sayfalık planda sadece birkaç cümlede “yenilenebilir enerji” vurgusunun yer aldığını belirterek, bu durumun kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.

11’inci Kalkınma Planı’nın Türk ekonomisinin dış kaynak ihtiyacının çok yüksek olduğu bir dönemde hazırlandığını hatırlatan Vatansever, “Enerji ithalatına olan bağımlılığımızı azaltacak ve kaynak çeşitliliğini sağlayacak tek enstrüman olan yenilenebilir enerjiye daha fazla ve daha net ifadelerle yer verilmesini beklerdik. Aynı şekilde tüm bürokratik mekanizmalar için bağlayıcı ve zorlayıcı unsurlar içermesini arzu etmiştik. Maalesef bu açıklığı göremedik” dedi. 

“SOMUT İFADELER YOK” 

Planın 20’inci sayfasında yer alan “Enerji arz güvenliğinin artırılması amacıyla yenilenebilir enerji üretiminin desteklenmesi” cümlesinin, zorlayıcı bir hüküm içermediğine ve somut bir hedef ortaya koymadığına dikkat çeken Hüseyin Vatansever, şu değerlendirmede bulundu: 

“11’inci Kalkınma Planı’nda, rüzgâr ve güneş enerjisi için gerçekleştirilen biner megavatlık Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA) ihalelerinin yapıldığı hatırlatılmış. ENSİA’nın kuruluş nedeni olan yenilenebilir enerji ekipmanlarının yerli üretimi hedefi ise 86’ıncı sayfada sadece bir dipnot olarak verilmiş.  Ar-Ge, teknoloji transferi, kamu alımları gibi hususları içerecek mekanizmalar ile yeni yatırım modellerinin hayata geçirileceği vurgulanmış. ENSİA olarak gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımıza gerekse Sanayi Bakanlığımıza yerli ekipman üretimi konusunda neler yapılması gerektiğini defalarca raporladık. Kamuoyumuzla görüşlerimizi açıklıkla paylaştık. Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasını taşıyan, tüm devlet aygıtı için yol ve yön gösterici olan 11’inci Kalkınma Planı’nda ülkemizin en önemli sorunu olan ithalat bağımlılığını azaltacak yenilenebilir enerjiye daha kapsamlı yer verilmesini ve somut hedeflerle desteklenmesini beklerdik. Çünkü yenilenebilir enerji olmadan kalkınmamız mümkün olmayacak”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.