İBYAD kuruldu!

İBYAD kuruldu!

İBYAD, 9 Eylül 2020’de tam da İzmir’in düşman işgalinden kurtulduğu gün kuruluş kararı aldı ve 13 Ekim 2020 tarihinde toplanan kurucuların katılımıyla kuruldu.

İzmir Basın Yayın Derneği (İBYAD)  Başkanı  Salih ERKEK yaptığı yazılı açıklamada şunları belirtti;

Derneğin üyelerini, başta internet haber sitelerinin temsilcileri olmak üzere il genelinde birçok yerel gazete, televizyon, ve çeşitli basın kuruluşlarının temsilcileri oluşturmaktadır. Özgür ve bağımsız bir medya gücünün oluşması için daha etkin ve daha örgütlü olmanın gerekliliğine inanan İBYAD’ın üyeleri; kâr amacı olmaksızın faaliyetlerini sürdüren İBYAD ulusal veya uluslararası hiçbir kuruluştan maddi destek almamaktadır. Bünyesinde kuracağı Basın Akademisi’nde yerel medya ve internet haberciliği gibi konularda eğitim faaliyetlerini sürdürecektir. Kurumsal kimliğini ve yapısını günden güne güçlendirmeyi hedefleyen İBYAD, tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak faaliyetlerini sürdürecektir.

İzmir Basın Yayın Derneği (İBYAD), internet yayıncıları ve internet medyasıyla birlikte çeşitli platformlarda faaliyet gösteren yayıncıları temsil eden fikir ve ifade özgürlüğünü savunan basın meslek örgütüdür. İBYAD, İnternet yayıncıları dışında gazete, dergi, radyo, televizyon gibi geleneksel yayın mecralarının temsilcilerinin de üye olabileceği bir dernektir. İBYAD,  ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ile sansürsüz internet ve özgür internet kavramlarını benimsemiştir. Yerel medyanın önemine vurgu yapmaktadır.

İzmir Basın Yayın Derneği bu kavramlara günümüzde de artarak devam eden saldırılara karşı gerekli duruşu ve söylemi ortaya koymayı görev edinmiştir. Basın ve ifade özgürlüğü ile haber alma ve haber yapma özgürlüğüne karşı oluşabilecek her tür engelleme ve tehdit durumunda üyelerinin yanında kurumsal bir duruş sergilemeyi en önemli görevi olarak görmektedir.

İNTERNET HABERCİLİĞİ

İBYAD, Türkiye’de ve dünyada internet basınının önemli bir güce kavuşmasına ve bir sektör haline gelmesine rağmen Türkiye’de internet habercilerinin gazeteci sayılmaması nedeniyle çeşitli girişimlerde bulunmak ana görevidir. İBYAD, 5651 sayılı internet yayınlarını düzenleyen yasayla birlikte 5187 sayılı basın kanununda yapılacak düzenlemelerle internet habercilerinin de gazeteci statüsüne sokulması gerektiğini savunmaktadır. İBYAD, internet basınının yasallaşması için merkezi hükümetle görüşerek ilgili yasaların kabul edilmesi için mücadele edecektir.

İNTERNET YASAKLARINA KARŞI MÜCADELE

İBYAD aynı zamanda Türkiye’de uygulanan internet sitelerinin yasaklanması ve erişimine engel koyulması gibi politikalara karşı aktif mücadelesini sürdürecektir. Özellikle internet haberciliğinin ve yerel basının etkinlik alanının genişlemesine katkı sağlamak, üyelerinin hak ve taleplerini ön plana çıkarmak için çalışacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.