İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda böbrek yetmezliğine neden oluyor

İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda böbrek yetmezliğine neden oluyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen “3. İntörn Hekimlik Kongresi” kapsamında “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” paneli yapıldı

Prof. Dr. Ferda Özkınay ve Dr. Didem Hancı’nın başkanlığında gerçekleşen panelde, çocuk hastalıkları olgu örnekleri tanı ve tedavi yöntemleri anlatıldı. Kongrede, “Üst ve Alt Üriner Sistem Enfeksiyonları Yönetimi” sunumu Prof. Dr. Ahmet Keskinoğlu ve Dr. Anıl Kalyoncu tarafından gerçekleştirildi.

         Çocuklarda enfeksiyon hastalıklarının böbrek yetmezliğine kadar uzanabildiğini ve bunun çok önemli bir problem olduğunu ifade eden Dr. Anıl Kalyoncu, “İdrar yolu enfeksiyonları genelde kızlarda daha fazla görülüyor. Erkeklerde ise 0-1 yaş arasında daha fazla görülmektedir. Üst ve alt üriner sistem enfeksiyonu çok sık görülüyor ve sık tekrarlanıyor. Yaş büyüdükçe görülme sıklığı azalıyor. Üst ve alt idrar yolu enfeksiyonu şeklinde sınıflandırılıyor. Tekrarlayan üst idrar yolu enfeksiyonu çocuklarda böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu çok önemli bir sağlık sorunudur ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

AİLELER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

         Dr. Anıl Kalyoncu,  “İki ayın altındaki çocuklar ve kusmaya bağlı aşırı sıvı kaybı şikayetiyle gelen hastaların hastaneye yatışı yapılmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Hastalığa yakalanmamak için önlemleler alınabilir ve bu çok önemlidir. Bu önlemleri şöyle sıralayabiliriz; bol sıvı alınması, düzenli olarak tuvalete gidilip mesanenin boşaltılması, kabızlığın önlenmesi, tuvalet temizliği, paraziter enfeksiyonların tedavisi mutlaka yapılmalıdır. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunda yeni doğan dönemi belirtileri; uzamış sarılık, büyüme gelişme geriliği, ateş, kusma, beslenememedir. Süt çocukluğu döneminde; ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma, kilo almama, idrarda kötü kokudur. Büyük çocuklardaki bulgular ise idrar yaparken yanma, sık idrar çıkması, ateş, kusma ve bel ağrısı, kötü kokulu idrardır” dedi.

         Ülkelerin gelişmişlik düzeyine göre Türkiye ve Avrupa ülkeleri bazında bu hastalığın görülme sıklığını karşılaştıran Dr. Anıl Kalyoncu, “Batı toplumlarında üst ve alt üriner sistem enfeksiyonları minimale indirilmiştir. Bizde bu tür vakalar çok görülmektedir. Bu standardı bizim yakalayabilmemiz için ailelerin bilinçli olması ve toplumda antibiyotik direnci konusunda insanların bilinçlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

         Üst ve alt üriner sistem enfeksiyonları yönetiminde genelde küçük yaştaki bireylerde problemler yaşanabildiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Keskinoğlu, “Koşullar ne nasıl olursa ona göre davranmak gerekir. çocuklarda sonda kullanmak bile gerekiyorsa bu uygulanmalıdır. Şartlara göre davranılmalı, çocuklar ölüme terk edilmek yerine doktorlarımız risk almalı ve cesaretli olmalıdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.