İftiradan uzak, eleştiriye yakın olmak gerek

İftiradan uzak, eleştiriye yakın olmak gerek

Can Radyo'da Birol Soylu ile Onuncu Köy programının konuğu Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay oldu.

Programdan satır başları şöyle...

Pandeminin tüm belediyeler için şanssızlık olduğunu söyleyen Cemil Tugay:" Temizlik konusunda sıkıntılar yaşadık. Temizlik personelimizin yüzde 30'u 40'ı karantinaya alındı. Bundan dolayı iş gücü kaybımız var. Çalışan arkadaşlarımız bu durumları tolere etmek için daha gayretli çalışıyorlar. Amacımız temel belediyecilik işlerini aksatmamak. Diğer bir amacımız halk ile belediyenin iletişimini sağlamak. Bunların yanında parklar açtık. Ana okullarındaki 0-3 yaş grubu çocukların beslenme ve sağlık durumlarını takip edecek bir sistem kurduk. Mevcut tesislerin alt yapı sorunları vardı. Onları gidermeye çalıştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile güzel bir işbirliğimiz var. Mavişehir'de geçen yıl meydana gelen deniz taşmasına karşı bir proje çalışmamız mevcut. 4 etapta bitireceğiz. Bu alanda aynı zamanda bir rehabilitasyon çalışması yapacağız. Orada bir sosyal yaşam alanı oluşacak. Seyir terası yürüyüş yolu gibi çalışmalarımız olacak." dedi.

Karşıyaka'daki vaka artışına değinen Tugay:" Hasta sayısı geçmiş aylara göre arttı. Bu mevsimsel bir şey. Zaten bekliyorduk. Önümüzdeki aylarda da artış devam edecektir. Bizi sevindiren ağır hasta ve hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının azalması. İnsanlar hafif belirtilerle atlatılıyorlar. Virüsün davranışı henüz belli değil. Onun için kendimizi korumakta fayda var. Sosyal mesafemizi korumak, maskemizi takmak, bağşıklığımızı yüksek tutmak bunlar önemli ve bunlar bireysel şeyler. Bireysel olarak bilinç düzeyi yüksek olan ülkelere baktığımızda çok sıkı önlemler yerine bu virüsle yaşamayı öğrenmeye yönelikçalışmalar yapıldığını görüyoruz. Her birimizin kendimizi korumak zorundayız."ifadelerini kullandı.

Karşıyaka stadı hakkında bilgi veren Tugay:"Tamamen durmuş bir süreci süreci hareketlendirmek için bazı adımlar attık. Stadın yapılması için kolaylaştırıcı bazı adımlar attık ve bu konuda bazı eleştiriler aldım. Şunu da hep söyledim: Projede bazı hatalar var. Zorlayarak büyütülmeye çalışılıyor. Şehrin genel yapısına uygun olmayan bir yapıya dönüşecek. Büyük bir stad orada olmaz. Küçük bir stad olmalı. Aynı zamanda çevre düzenlemesiyle ilgili bazı projeler var. O arazi bizde olsaydı bir şekilde bir ilerleme olurdu.  Biz bu konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve Gençlik ve Spor Bakanlığına yazdık. Bu alana bir stad yapmak için bu araziyi bize tahsis edin diye. Gençlik ve Spor Bakanımızla görüştük ve projenin revize edilmesi kararına vardık.  Onayı aldıktan sonra Karşıyaka Belediyesi olarak aktif çalışmalarımız olacak.  Yakın bir zamanda proje netleşince inşaatına başlayacağını düşünüyorum. Başkanlığım dönemimde projenin biteceğine ve temelinin atılacağını söyleyebilirim. Ancak açılış yapar mıyız bilmiyorum." şeklinde konuştu.

Bizim en önemli projelerimizden biri... 

Tugay:"Çok fazla proje var. Bunların kentin ihtiyaçlarını karşılayacak projeler olmasına önem veriyoruz. Karşıyaka kent olarak biraz yoğun bir ilçe. Eski bir kent olması nedeniyle yapılaşma problemi var. İzmir'in en kalabalık ve en yoğun ilçesi. Sosyal donatı alanlarını arttırmak ve ulaşım sorunlarını çözmek gibi konulara yoğunlaşıyoruz. 

Bahçelievler pazar yerinin zemin katını Sivil Toplum Kuruluşları için düzenleyeceğiz. Bostanlı parzar yerini yıkıp tekrar yapacağız. Hayallerinizin ötesinde çok çağdaş bir pazar yeri yapacağız. Çok fazla bahsetmek istemiyorum. Projeyi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımıza sundum. Onay geldiğinde açıklamak istiyorum.  Karşıyaka çarşısının kendi kimlik yapısına uygun olarak modern bir düzenleme  yapmak istiyoruz. Alışverişi ana caddeden ara sokaklara kaydırmak istiyoruz. Ben bunları anlatırken insanların çarşının alt yapı sorunları var, temizlik sorunu var dediklerini duyar gibiyim ancak bizi şu an tutan şey pandemi. Çarşıyı daha modern daha kullanışlı bir şekilde revize edeceğiz. Çarşının niteliğini arttıracak bir revizyon yapacağız. Bu bizim en önemli projelerimizden biri. "diye konuştu.

Birol Soylu'nun "CHP geçmiş dönem Karşıyaka ilçe başkanı Uğur Yıldırım'ın kolej arazisiyle ilgili bir sorusu ve eleştirisi oldu. Bu konuda ne diyeceksiniz?" sorusuna cevap veren Tugay:" Bahsettiğiniz yer Atakent'teki özel okul arazisi. Bununla ilgili  /5 binlik  alan plan değişikliği büyükşehir belediyemiz tarafından yapılıp orası sosyal ve spor alanı olarak işliyken özel okul alanına dönüştürüldü. Karşıyaka Belediye'sinin burada aldığı bir karar yok. Baktığımız zaman burada tenis kortları olan, çim sahalar olan bir alana bina yapılacak diye algılıyor insanlar. İnsanların bilmedikleri bir şey var. Büyükşehir Belediyesi bu kararı alırken de bunu gözetmiş. Burada bir inşaat hakkı var. Bu alanın sahibi olan kişi buraya bir spor tesisi de yapabilir. İnşaat yoğunluğu da oldukça büyük. Plan değişikliği yapılmadan önceki zamandan bahsediyorum. Büyükşehir bir ara yol bulmaya çalışmış. Buradaki konu çarpıtılarak anlatılıyor. Öncelikle inşaat payını arttıran bir karar alınmamıştır. İkinci olarak ise binanın mevcut olan lokalizasyonunu diğer binaların daha uzağına yapılacak şekilde taşımışlar. Üçüncüsü bir kısmının kamuya terk edilmesi kararını almışlar.Büyükşehir belediyesi bu kararı alırken de Milli Eğitim Bakanlığına, Spor Bakanlığına böyle bir plan değişikliğine siz nasıl bakıyorsunuz diye. Onlardan da olumlu yanıt geliyor.Ben bunları söyleyince bu plan değişikliği kararını savunuyormuşum konuşuluyor. Bu bizim bünyemizde alınmış bir karar değil. 1/5 binlik plan değişikliği büyükşehir tarafından yapılır. 

Buradaki rant peşkeş gibi ağır eleştirileri üzülerek izliyorum. Bir sosyal tesis olarak yapılacak bir binayı bir eğitim tesisi yapmayı bir tercih değişikliği olarak görüyorum. Kamunun yapması gereken bir şey vardı. Burası TOKİ'nin elindeyken gidip özel okuul sahibi bir firmaya satmamalıydı. Orayı TOKİ satmamış olsaydı, bugün burayı Karşıyaka Belediyesi işletmiş olsaydı bir sorun çıkmayacaktı. Bu eleştirileri yapan arkadaşları daha adil olmaya davet ediyorum. Eleştirenlerin öncelikle Toki burayı satmamalı demesi gerekiyordu.  Karşıyaka Belediyesi'nin burada hiçbir günahı yok ancak bize saldırdıklarında biz de savunma gereği duyuyoruz. İnsanların bu olayı doğru anlamasını istiyorum.  Anlamadan dinlemeden eleştiriyle iftira arasında bir şey var. İftiradan uzak, eleştiriye yakın olmak gerek. Parti içinden kimse yapıyor diye suçlamak istemiyorum. Yapmaya niyetlenenler vardır ama ben partimizin örgütümüzün vicdanına güveniyorum. Burada adını telaffuz ettiğiniz kişi geçmişteki tavrıyla, duruşuyla bunları söylemeyi hak edecek birisi olsaydı. " dedi.

Tugay son olarak şunları söyledi:"Siyaset yapıyoruz, ne için siyaset yaptığımızı unutuyoruz. Ortada çok sıkıntılı üzüntülü bir ülke var. Hepimizin direkt sağlığını etkileyen bir durum var. Bunların hepsi bir kenara bırakılıyor ve alakasız konular gündem oluyor. Parti olarak önümüzdeki genel seçimler için çalışmalıyız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.