İKÇÜ, Makedonyalı öğrencileri misafir etti

İKÇÜ, Makedonyalı öğrencileri misafir etti

Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi’nin (ADEKSAM) Türkçe eğitimi teşvik etmek amacıyla burs verdiği başarılı 39 öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Rektör Prof.Dr.Saffet Köse tarafından ağırlanan, ADEKSAM Müdürü Tahsin İbrahim ve eğitim merkezi öğretmenlerinin de yer aldığı ziyarette, konuklara İKÇÜ Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.Öğr.Üyesi Ünal Şenel rehberlik etti.

“Balkanlardaki varlığımızı yaşatacaklar.”

"Uzaktaki Yakınlarımız " Projesi kapsamında Türkiye’ye 2005 yılından bu yana gelen gençlerin İzmir ve Manisa gezi programı hakkında bilgi veren Şenel, Türkçeyi unutmuş ailelerin çocuklarına “Türkçe” eğitiminin yanında eğitim ve kültürel destek de verildiğini söyledi. Gençlerden başarılı olanların; İzmir ve Manisa gezisi ile ödüllendirildiklerini belirten Şenel, “Makedonya’nın farklı şehir ve köylerinden gelen öğrencilerin Türkiye’yi daha yakından tanımaları; Türkiye’nin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden sahip olduğu zenginlikleri daha yakından görmeleri, gençlerin kendilerine olan güvenlerini artırmakta ve daha büyük hedeflere yönelmelerine yol açmaktadır. Balkanlardaki varlığımızı, değerlerimizi yaşatacak olan sevgili gençlerimizi ana vatanlarında ağırlamak bizim için büyük bahtiyarlıktır.” dedi.

“İki kardeş ülke arasındaki kültür köprüsü gelişecek.”

Makedonya’dan gelen konukları İKÇÜ’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu kaydeden Rektör Prof.Dr.Saffet Köse, yükseköğrenimde İKÇÜ’yü seçecek öğrencilere her türlü desteğin sağlanacağını söyledi. İki ülke arasındaki güçlü bağın uzun bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken Rektör Köse, iki kardeş ülke arasındaki kültür köprüsünün daha da büyümesi ve gelişmesine katkı sunacak tüm projeleri desteklediklerini aktardı.

“Bilinçli olarak Türkçe unutturuldu.”

ADEKSAM Başkanı Tahsin İbrahim ise kuruluşundan bugüne kadar her yıl ihtiyaç sahibi çok sayıda öğrenciye burs verdiklerini ifade etti. Soğuk savaş döneminde bilinçli olarak Türkçe'nin unutturulduğunu söyleyen İbrahim, Türk kimliğini kazandırmak için merkezin önemli bir misyon üstlendiğini vurgulayarak; “Kuzey Makedonya Türk halkının kalbi anavatanımız Türkiye için de atmaktadır.” diye konuştu ve Rektör Köse’ye Üsküp’teki Vardar nehri üzerindeki Fatih Sultan Mehmet köprüsünü tasvir eden bir resim takdim etti.

Ziyarette, Türkçeyi başarıyla konuşan, İstiklal Marşı’nın yanı sıra Türkçe şiirler okuyan ve şarkılar söyleyen öğrencilere Rektör Prof.Dr. Saffet Köse tarafından üniversiteyi tanıtan hediyeler verildi. Rektörlük ziyaretini tamamlayan konuk öğrenciler, İKÇÜ araştırma laboratuvarlarını da gezerek akademisyenlerden bilgi aldı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.