İKÇÜ, Moğolistan Devlet Üniversitesi heyetini ağırladı

İKÇÜ, Moğolistan Devlet Üniversitesi heyetini ağırladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Saffet Köse, Moğolistan Devlet Üniversitesi (National University of Mongolia) Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa başkanlığındaki heyeti ağırladı.

Tarihi kökleri derinlere dayanan Türk-Moğol ilişkilerinin daha da ileri seviyelere taşınması gereğini vurgulayan rektörler, iki üniversitenin her alanda iş birliği yapması hususunda mutabık kaldı.

Senato üyelerinin de katıldığı toplantının ardından Moğolistan Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren ‘Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü’nün faaliyetlerine İKÇÜ ile ortak devam etmesi adına hazırlanan protokol taraflarca imzalandı.

Törende birer konuşma yapan İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, enstitü ortaklığının Türk-Moğol akademik ilişkilerinin beklenen düzeye taşınması için çok önemli bir adım olduğunu ifade ederek; bu ortaklığın İKÇÜ ile yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

TÜRK DİL KURUMUNDAN TAM DESTEK…

İmza törenine Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin de katıldı. Törende konuşan Prof. Dr. Gülsevin, ortaklıktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi, Türk Dil Kurumu olarak enstitüye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Moğol tarafını temsilen konuşan Moğolistan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tumurbaatar Yadmaa ile Bilim Okulu ve Moğol Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zayabaatar Dalai da İKÇÜ ile akademik ilişkileri geliştirme fırsatı yakalamış olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Konuşmaların ardından Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Enstitüsünün faaliyetlerine İKÇÜ ile ortak devam etmesini içeren ortaklık protokolü imzalandı. Törende ayrıca haziran ayında Moğolistan’da yapılacak kazı çalışmasına sponsor olan Yapıtürk GMYO Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş’a ve iki üniversitenin gerçekleştirdiği çalışmalara verdiği desteklerden dolayı Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) Üyesi Alp Arslan’a teşekkür belgesi takdim edildi.

Türkoloji Araştırmaları Enstitüsü hakkında

Enstitü, her iki ülkede de teşkilatlanmış, Türk Dili, Türk Tarihi ve Türk Arkeolojisi başta olmak üzere farklı disiplinlerde ortak yüksek lisans ve doktora eğitimi veren akademik bir yapıya kavuşturulacak. Türkiye’de ve Moğolistan’da bilimsel toplantılar düzenleyerek; Türk ve Moğol akademisyenlerin ortak çalışmalar yapmasına zemin hazırlaması, Türkiye’den Moğolistan’a giden Moğolistan’dan Türkiye’ye gelen bilim insanlarına Türkoloji, Moğol dili ve tarihi ile ilgili çalışmalarında kılavuzluk etmesi, Türkçe ve Moğolca kaleme alınan Türkoloji ile ilgili eserlerin tercümeleri ile Türkçeden Moğolcaya, Moğolcadan Türkçeye kitap tercümeleri yapılması konularında iş birliği yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.