İKÇÜ'de mükellef hakları paneli

İKÇÜ'de mükellef hakları paneli

30. Vergi Haftası kapsamında İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü iş birliği ile “Mükellef Hakları” konulu panel düzenlendi.

İKÇÜ- İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının ev sahipliği yaptığı panele,  Gelir İdaresi Grup Başkanı, İzmir Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkan Vekili, Vergi Denetim Kurulu İzmir Grup Başkanları ve Vergi Müfettişleri, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı ve üyeleri, , İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı ve üyeleri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

img_5175_1600x1067.jpg

Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Gelir İdaresi Başkanlığı olarak görevlerini icra ederken adalet, tarafsızlık, çözüm odaklılık, güvenilirlik, hesap verebilirlik ve sürekli gelişim ilkelerine bağlı olarak yerine getirdiklerini söyledi.

“Vergilerle Hayalleriniz Gerçek Olsun”

İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, “Hızla gelişen teknolojik yenilikler, ekonomik faaliyetler ve ortaya çıkan yeni yatırım alanlarında mükelleflerimizin hizmet beklentilerine en etkin şekilde cevap verebilmek amacıyla e-beyanname, e-tebligat, e-bilet, e-defter gibi işlem belgelerini, İnteraktif Vergi Dairesi, Defter-Beyan Sistemi, Mükellef Geri Bildirim Sistemi gibi internet tabanlı hizmetleri hayata geçirecek vergide dijital dönüşümü sürdürmektedir” şeklinde konuştu. Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında bu yıl düzenledikleri etkinlikler hakkında bilgi veren İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, “Vergilerle Hayalleriniz Gerçek Olsun” diyerek daha güçlü bir Türkiye hedefine ulaşma yolunda verginin önemine dikkat çekebilmek, vatandaşlarımızı, öğrencilerimizi, gençlerimizi “Mükellef Hakları” konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlediğimiz panele sundukları destekten dolayı başta İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesine, Vergi Denetim Kuruluna, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odasına ve İzmir Serbest Mali Müşavirler Odasına teşekkür ediyor, panelin amacına ulaşmasını diliyor ve saygılar sunuyorum” dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, toplantının vergi bilincine katkıda bulunmasını temenni ederek başladığı konuşmasında, “vergi devletin canıdır, varlığını onunla sürdürür, hizmetleri onunla görür, olmazsa olmazıdır” diyerek verginin önemine dikkat çekti, vergi bilincinin oluşturulmasında vergide adaletin sağlanması ve harcamaların yerinde yapılması ile ilgili görüşlerini aktardı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Deliktaş da öğrencilere seslenerek birey olarak verginin önemini içselleştirerek vergi başlığına net bir şekilde bakmalarını söyledi. Prof.Dr. Deliktaş, “Verginin de kabul edilebilir, optimal ve adil bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İKÇÜ İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bernur Açıkgöz’ün moderatörlüğünü üstlendiği, İKÇÜ İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Hepaksaz, Gelir İdaresi Grup Başkanı Nuri Eranıl, İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin, İzmir Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkan Vekili Ertunç Aksümer ve İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak’ın konuşmacı olduğu panele geçildi.

İKÇÜ İİBF Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bernur Açıkgöz vergi bilincinin geliştirilmesinde mükellef haklarının önemine dikkat çekerek paneli başlattı. Doç.Dr. Engin Hepaksaz, mükellef hakları konusunda gelişmiş ülke deneyimleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gelir İdaresi Grup Başkanı Nuri Eranıl, maliye teşkilatındaki teknolojik gelişmelerle birlikte hayatımıza giren e-maliye uygulamaları hakkında bilgi verdi.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Şadi Çetin, vergilendirmenin sürdürülebilir olması, adil, tarafsız, rekabeti koruyan, büyümeyi destekleyen bir yapı içinde olması başlıklarına dikkat çekerek Türkiye’deki vergi cezalarının caydırıcı seviyede olmadığını belirtti. Çetin, “Bunun nedeni, cezaların yetersiz olması değil, cezaların etkin uygulanamıyor olmasıdır. Vergi affı, uzlaşma, vb. nedenlerle vergi kaçırmak maalasef bir sorun olarak görülmüyor. Aflar sistemi bozuyor, mükellefleri vergiden soğutuyor. Af çıkar beklentisi beyan ve ödemeleri düşürüyor. Vergiye uyumlu mükellefler için geçen yıl uygulamaya konulan, vergi indirimini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz fakat yeterli bulmuyoruz. Muasır medeniyetler seviyesine ancak mükelleflerimiz sayesinde ulaşacağız” şeklinde konuştu.

İzmir Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkan Vekili Ertunç Aksümer mükellef haklarını vergi incelemesi yönüyle ele alarak sistemdeki yeniliklerle mükelleflerin ve inceleme elemanlarının uyması gereken kurallardan bahsetti.

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Vedat Adak, mücbir sebep kurumunun meslek mensuplarını içine alarak genişletilmesi gerektiğinden bahsederek meslek mensuplarının mükellefle idare arasındaki aracılık görevinin önemini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.