İki Çeşmeler Restore Edilecek

İki Çeşmeler Restore Edilecek

Konak Belediyesi tarihi iki çeşmeleri restore ederek İzmir'e kazandıracak.

Tarihi yapıları yeniden kente kazandırmak için yoğun bir çaba ortaya koyan Konak Belediyesi, İzmir’in en önemli semtlerinden biri olan İkiçeşmelik’e adını veren tarihi ‘iki çeşmeleri’ restore ederek hak ettiği değere kavuşturacak. Konak Belediyesi’nin Temmuz ayı meclis toplantısında kabul edilen proje doğrultusunda yürütülecek restorasyon çalışmaları tamamlandığında tarihi iki çeşmeler yeniden görünür hale gelecek. 


İKİÇEŞMELİK ADININ KAYNAĞI
Mezarlık Başı’ndan gelip Eşrefpaşa’ya giden caddenin halk tarafından ‘İkiçeşmelik Caddesi’ olarak anılmasını sağlayan iki çeşmelerin ilk olarak 1700’lü yıllarda tek olarak yapıldığı biliniyor. Tarihi çeşmeden akan suyun da o tarihte Damlacık deresi olarak anılan kaynaktan geldiği belirtiliyor. Uzun yıllar bölgeden gelip geçenlerin soluklanıp, su ihtiyacını giderdiği tarihi çeşmeye, 1930’lu yıllarda yapılan yol genişletilme çalışmaları sonrasında yüksekte kaldığı için ikinci bir çeşme ilave yapıldı. Böylelikle hem yolun üstünden geçenlere hem de yoldan geçenlere hizmet veren çeşmelere o günden sonra halk arasında ‘iki çeşmeler’ denmeye başlandı. Zamanla çeşmelerin bulunduğu bölge İkiçeşmelik, önünden geçen Eşrefpaşa Caddesi de İkiçeşmelik Caddesi olarak zihinlere yer etti. 


VATANDAŞ DA MERAKLA BEKLİYOR
Tarihi iki çeşmelerin Konak Belediyesi’nce yeniden görünür kılınacak olması kentin değerlerine sahip çıkan İzmirliler kadar, bölgede yaşayan vatandaşları da sevindirdi. Yıllardır yaşadıkları semtin adını aldığı iki çeşmelerin yeniden gün yüzüne çıkarılmasından duydukları memnuniyeti dile getiren vatandaşlar, proje çalışmalarının biran önce başlamasını bekliyor. Konak Belediyesi’nce tamamlanacak restorasyon ile İkiçeşmelik’e adını veren iki çeşmeler İzmir’in binlerce yıllık tarihindeki önemli değerler arasındaki yerini alacak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.