İklim bilimci Tolunay'dan orman yangını uyarısı

İklim bilimci Tolunay'dan orman yangını uyarısı

İklim bilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay, orman yangınlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

MEDYA EGE – Sıcak hava dalgası nedeniyle Yunanistan, İspanya, Kanada gibi dünyanın birçok ülkesinde orman yangınları çıkıyor. Türkiye de hafta başından bu yana orman yangınları ile mücadele ediyor.

Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden İklim Bilimci Prof. Dr. Doğanay Tolunay, orman yangınlarına karşı önemli uyarılarda bulundu.

62d086274e3fe00da895bb34.webp

Prof. Dr. Tolunay, önümüzdeki 5 günde, Doğu Karadeniz hariç her bölgede sıcaklıkların artacağına dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu; “Orman yangınlarının daha az olduğu Batı ve Orta Karadeniz, Marmara ve İç Anadolu Bölgelerinde de yangın riski yüksek. Orman Genel Müdürlüğü, bu bölgelerden Ege ve Akdeniz'e yangın takviye ekip sevk etmemeli. Odun üretimi dahil her türlü ormancılık faaliyetine ara verilmeli ve tüm personel alarma geçirilmeli. İçişleri Bakanlığı; jandarma ve emniyet olmak üzere denetimleri artırmalı. Vatandaşlar bahçe temizliği, kaynak makinesi kullanımı, mangal vb. kıvılcıma yol açan faaliyetler için uyarılmalı.”

aw935789-01.jpg

Öte yandan orman yangınlarının çıkış nedeninin iklim krizi değil, insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tolunay, “İnsanların ihmaliyle veya kasıtlı olarak başlattıkları yangınlar iklim değişikliği nedeniyle artan sıcak be kurak koşullar nedeniyle büyüyor. Örneğin Urla yangını mangaldan, Milas yangını izmaritten çıktı. Lütfen biraz dikkat” uyarısında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.