İklim bilimciden sıcak hava dalgası uyarısı

İklim bilimciden sıcak hava dalgası uyarısı

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, sıcak hava dalgasına ilişkin açıklamalar yaptı.

Türkiye, bugünden itibaren kuzeybatı Afrika ve Balkanlar'dan gelen sıcak hava dalgasına maruz kalacak. Batı ve Güney bölgelerin etkileneceği sıcak hava dalgasına ilişkin Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, bir açıklama yaptı.

Prof Dr. Türkeş, "Yeni sıcak hava dalgasının batıdan başlayarak bu sıcak dalgasının ilk evresi olarak kabul ettiğim 19-21 Temmuz’dan sonraki bir haftalık dönemde daha da şiddetlenerek 28 Temmuza kadar etkili olacağını öngörüyorum" dedi.

672440image1.jpg

Türkeş, sıcak hava dalgasının ikinci evresi olarak gördüğü 22-24 Temmuz günlerinde, hava sıcaklıklarının Sinop – Adana hattının batısında kalan alanda, 4-6 derece; Trakya, Güney Marmara, Kuzey Ege bölümlerinde ise 5-8 derece daha yüksek olabileceğini açıkladı.

Günlük en yüksek hava sıcaklıklarının Batı Anadolu’nun batısında, Akdeniz kıyı kuşağında ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin hemen hemen tamamında 38-40 derecenin üstüne çıkarak 38-44 derece aralığını bulabileceğini dile getiren Prof. Dr. Türkeş, 19-28 Temmuz döneminde yaklaşık 10 günlük dönemde hava sıcaklıklarının yeni sıcak hava dalgasıyla birlikte batıdan başlayarak Türkiye’nin çok büyük bir bölümünde olasılıkla normallerinden 2-8 derece daha yüksek olacağını söyledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.