İKLİM MÜLTECİSİ! İKLİM SAVAŞLARI!

İKLİM MÜLTECİSİ! İKLİM SAVAŞLARI!

Ali Eyce yazdı...

Ekosfer Derneği’nin bölge bölge düzenlediği İklim Haberciliği eğitimine çevrimiçi olarak katıldım.

Bu yazımı da tam bu eğitimin ortasında yazmaya başladım.

Çünkü yazmamak için kendimi zor tuttum.

Korkudan, heyecandan, gelecek endişesinden ve geleceği kurtarmak güdüsü açısından.

Genç eğitmen Doğu Eroğlu ve Özgür Gürbüz’ü anlatımı ve bilgi akışı çok netti.

Dünya’nın değişik yerlerinde yaşanan coğrafik değişimlere bağlı olarak dünyanın 2100’lü yıllarda ne gibi bir iklim değişikliği içinde olacağını gösteren çizelgeler ise insanın aklına bilimsel korku dolu dünya sahneleri getirmeye yetiyordu.

İnsanların temiz suya erişimi, dünyada suların yüklemesi, kıyı kesiminde yaşayan yaklaşık 600 Milyon insanın göç etmek zorunda kalacağı bilgilerinin sonunda işte o cümle geldi.

İklim mültecisi!

İklim değişikliği, dünyada birçok şeyin değişime neden olacağını gösterirken, insanların da ciddi şekilde dünyada yer değiştireceği, yaşanabilecek alanlara doğru göç edeceklerini gösteriyor.

Su Dünya’sı filmi seyredenler bilir Kevin Costner’in başrol oynadığı, bir tutam toprak için mücadele eden insanların,  yeni bir dünya arayışları,  var olan su dolu dünyadaki yaşam mücadelesi.

İklim değişikliği filmi bilimsel açından tartışıla dursun, bu tartışma ciddi şekilde yapılıp, gerekli tedbirler alınmazsa, o gelecekte belki yaşamayacağız ama yaşayacak olan insan başta bütün canlılara yaşanması zor ve belki de yaşanmaz bir dünya bırakmış olacağız.

Bu eğitimin biz gazetecilere niye verildiğine gelince, kamuoyunun önünde yaptığımız haberlerle doğrudan bilgi edilen meslek gurubuyuz.

Bilmediğimiz demeyelim, yeterince bilmediğimiz iklim değişikliğinin sonuçlarını düşünerek yaptığımız haberlerle bugünün insanlarını biraz daha sorumlu davranmaya yöneltebiliriz diye düşünüyorum.

Çevreye karşı yapılan her türlü tedbirli ve kontrollü davranış,  dünyanın neresinde olursa olun gerekli olduğunu bir gerçek.

Yani bugün İzmir’de de çevreye zarar veriyor,  dünyanın iklim değişikliği yaşamasına neden oluyorsanız da, Japonya’nın bir şehrinde de çevreye zarar veriyorsanız,  sonucu aynı anda yaşadığımız dünyayı etkiliyor.

Dünyanın bir ucundan yana orman yangınlardan oluşan karbonların etkisinin bütün dünyayı etkilediğini gerçeği gibi.

İklim Mültecisi olmak ne kadar normal karşılansa da, normal olmayan şey aslında İklim Savaşlarının var olma ihtimali!

Yaşamak için savaşmaya hazır mısınız?
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.