İklim, Pamuk rekoltesini olumsuz etkiledi

İklim, Pamuk rekoltesini olumsuz etkiledi

Ege Bölgesi 2018-2019 yılı pamuk rekolte tahminleri İzmir Ticaret Borsası’nda (İTB) açıklandı

Mehmet Özdoğru

Bir önceki sezona göre pamuk ekim alanları yüzde 9 oranında artarak 120 bin 189 hektara yükseldi. Kütlü üretimin ise 496 bin 287 tona yükselmesinin beklendiği belirtildi. 

 İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Söke Ticaret Borsası işbirliğinde yapılan ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde gerçekleştirilen tahminlere göre Ege Bölgesi’nin 2018/2019 sezonu için rekolte tahmini belli oldu. Bir önceki sezona göre pamuk ekim alanları yüzde 9 oranında artarak 120 bin 189 hektara yükseldi. Kütlü üretimin ise 496 bin 287 tona yükselmesinin beklendiği belirtildi. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile 188 bin 589 ton mahlıç pamuk üretileceği tahmin ediliyor.Pamuğun tekstil sektörünün temek girdisi olduğunu söyleyen İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, “2000’li yıllardan sonra önemli ölçüde azalan pamuk ekim alanları son 3-4 yıldır uygulanan politikalarla artış trendine girdi. Bu yıl ekim alanlarında önemli artış yaşadık. Ancak iklim koşullarının etkisi ile tarla verimleri geçen senenin altında kaldı. Eğer verim miktarı beklediğimiz gibi olsaydı yüksek bir üretim artışı bizleri bekliyordu. Ancak tarımsal üretimin ne yazıkki özelliği bu. Önemli ve çok farklı riskler barındırıyor. Bu yılda verimin dalgalı olduğu bir dönemi yaşıyoruz” dedi.Türkiye genelindeki durumu da değerlendiren Kocagöz, “Haberleştiğimiz bölgelerde Ege Bölgesi kadar olmasa da oralarda da sorunların olduğunu gösteriyor. Ege Bölgesi kadar kesin konuşamam. Şanlıurfa’da ikinci ekimler fazla oldu, yağışlar nedeniyle. Haziran ayında iklim değişikliğinden dolayı oluşan yağışların katkısı var. Hem bitkiyi strese sokmak hem de toprağın tuzluluğunu sık sık yukarı taşıyor. Zamansız yağan yağışın pamuk üretimine katkısı yok.” ifadelerini kullandı.              

“İklim koşullarının olumsuz etkiledi”

“İklim koşullarının olumsuz etkisi olmasaydı sizlerle çok daha iyi üretim rakamını paylaşıyor olacaktık” diyerek sözlerine başlayan ve rekolte tahminini açıklayan İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak, “Önceki sezona göre bölgemizde pamuk ekim alanlarının yüzde 9 oranında artarak 120 bin 189 hektara yükseleceği tahmin edilmiştir.  Ortalama kütlü veriminin dekara 4 bin 129 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 496 bin 287 ton olacağı tahmin edilmektedir. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 38 olacağı ve bu randıman oranı ile 188 bin 589 ton mahlıç pamuk üretileceği tahmin edilmektedir” dedi.Tohum çeşitliliğinin neden olduğu sorunları ortadan kaldırmaları gerektiğini ifade eden Uçak, “Kısmen çırçır fabrikalarının teknoloji eksikliği, kısmende pamuğun işlenmesi aşamasındaki yanlış uygulamalar sebebiyle renk ve kalite kaybı yaşanmaktadır. 2018/19 sezonunda ekim alanlarındaki artışa karşın ülke genelinde, olumsuz hava şartları nedeniyle ortalama kütlü verim bir miktar gerilemiştir. Sezon başında ekim alanlarındaki artışın etkisi ile ülkemizde 1 milyon ton seviyelerinde pamuk üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyorduk.Ancak, bu üreti yakalayamacağımız hasadın başlaması ile ortaya çıktı. Tekstil sektörümüzün hammadde ihtiyacında karşılamak adına pamuk ithalatı kaçınılmaz.”dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.