İlk insan yumurtası Laboratuvar ortamında geliştirildi

İlk insan yumurtası Laboratuvar ortamında geliştirildi

Bilim insanları, insan yumurtalarını ilk kez laboratuvar ortamında geliştirmeyi başardı. Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, kadınlardan alınan yumurta hücrelerini, ilk kez yumurtalığın dışında geliştirdi.

Edinburgh Üniversitesi'nde ilk kez laboratuvar ortamında yumurta hücreleri geliştirildi. Yöntem kanser tedavisi gören kadınların doğurganlığını korumak için kullanılabilecek 

Araştırma sürecinde kadınlardan olgunlaşmamış yumurta hücreleri alan  araştırmacılar, bu hücreler için laboratuvarda oksijen seviyesi, hormonlar ve  proteinler açısından insan vücudundakine benzer bir ortam oluşturdu. Araştırmacılar, hücrelerin söz konusu ortamda döllenme aşamasına  gelene kadar büyüdüğünü gözlemledi.

Yıllar süren araştırma, bilim adamlarının insan yumurtasının nasıl  geliştiğini anlamasına yardımcı oldu. Yumurtanın gelişim süreci, daha önce  ayrıntılı bir biçimde gözlenememişti.

Laboratuvar ortamında geliştirilen yumurtaların yüzde 10'unun  döllenebilecek olgunluğa eriştiğine işaret eden araştırmacılar, ancak çalışmada  yumurtaların döllenmediğini, bunun farklı bir araştırmanın konusu olacağını  belirtti.

Araştırmacılar, yöntemin, kanser tedavisi gören kız çocuklarının  doğurganlığını korumak için kullanılabileceğinin altını çizdi. Kanser tedavisinde  kullanılan radyoterapi ve kemoterapi, bazı durumlarda kız çocuklarında kısırlığa  yol açabiliyor. 
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.