İlk otonom tramvay raylarda göründü!

İlk otonom tramvay raylarda göründü!

Geçtiğimiz hafta InnoTrans 2018 ulaşım fuarında ilk otonom tramvay yeteneklerini sergileme fırsatı buldu.

Almanya’nın doğusunda bulunan Potsdam şehrinde gerçekleştirilen deneme sürüşünde Siemens, Cambino isimli navigasyon destekli tramvayını izleyicilere sundu. Sürüş esnasında önüne çıkabilecek yolcular ve diğer araçlar için gerekli önlemleri aldığı görülen Cambino geleceğin otonom araçları için umut verdi.

Büyük boyutlu otonom araçların risk faktörlerinin günümüzde kullanılan otonom otomobillerden çok daha fazla olduğu biliniyor.

Siemens tarafından üretilen tramvayın, günümüz otonom araçlarında kullanılan lidar(ışık tespit ve mesafe ölçüm sistemi), radar ve sensörler yardımı ile yol durumlarına karşı kendi önlemlerini aldığının altı çizildi. Yapılan test sürüşünde yapay zeka destekli Cambino tramvayı çeşitli algoritmalar sayesinde sensörlerden gelen verileri okuyarak yolda karşılaştığı tehlikeli durumlar karşısında durmayı başardı.

Test sürüşü yaklaşık 6 kilometrelik bir mesafede gerçekleştirildi. Otonom tramvayın halkın hizmetine sunulacağı zaman diliminde her ihtimale karşı bir de insan sürücünün kontrol odasında bulunacağına vurgu yapıldı.

Fuardaki bu gösteri esnasında yola bırakılan engeli algılayan tramvay, otonom sistemle durduktan sonra içerisinde bulunan görevli tarafından tekrar harekete geçirildi.
 

Otonom tramvay için bilim insanlarıyla işbirliği
 

Siemens mühendislerinin Karlsruhe Üniversitesi bilim adamlarıyla birlikte çalışarak otonom tramvay projesini daha da ileriye taşıması hedefleniyor.

Siemens’in ilgili biriminnin CEO’su Sabrina Soussan açıklamasında “Trenleri ve altyapı sistemlerini akıllı hâle getirerek kısa ya da uzun vadeli yolculukların güven içerisinde gerçekleştirilmesini amaçlıyoruz.” dedi.

Ülkemizde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Akıllı Şehirler Kongresi 2018 yılı etkinliğinde İETT’nin geliştirdiği elektrikli otonom aracını tanıtmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.