İlknur Peder'den Dünya Engelliler Günü mesajı!

İlknur Peder'den Dünya Engelliler Günü mesajı!

DEVA İzmir İl Başkan Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Parti İçi Eğitim Komisyonu Başkanı İlknur Peder, engellilerin yaşamın hemen her alanındaki engellenmişliklerinin tamamen ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.  

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İzmir İl Başkan Yardımcısı, İnsan Kaynakları ve Parti İçi Eğitim Komisyonu Başkanı İlknur Peder, “Toplumun tüm kesimlerinin birbirleriyle yeniden tanışmaya, yakınlaşmaya ihtiyacı var. Buna engelliler de dahil. DEVA Partisi olarak önce teşkilatımızdaki çalışmalarımızda sonra da tüm ülkede bu derin kutuplaşmaya DEVA olacağımıza inanıyorum” dedi.

ilknur-peder-4.jpg

Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının “tam ve diğer insanlarla eşit ölçüde” sağlanması amacı için çalışılması gereken bir gün olarak dünyaya duyurulan ve 1992 yılından bu yana her yıl 3 Aralık’ta kutlanan Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan İlknur Peder, engellilerin başta eğitim, iş ve sağlık gibi alanlarda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti.

17 yıldır Psikolog olarak çalışıyor

Kendisi de doğuştan bedensel engelli olan, azimli yapısıyla topluma örnek teşkil eden İlknur Peder, “Psikoloğum ve 17 yıldır mesleğimi sürdürmekteyim. Kendime ait olan Köprü Danışmanlık Kişisel Gelişim Merkezi’nde psikolojik danışmanlığa devam ediyorum. İzmir Ticaret Odası 31. Grup Sağlık Meslek Komitesi Başkanıyım. Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanlığı’nı da yürütüyorum” dedi.

İlknur Peder, siyasi alanda da engelli bireylerin partilerdeki rolünün genellikle sembolik olmaktan öteye geçemediğini belirtirken, DEVA Partisi olarak bu durumun kökten değiştirilmesine yönelik çaba göstereceklerinin altını çizdi. 

ilknur-peder-2.jpg

Eğitim ve iş imkanları iyileştirilmeli

Peder, sözlerini şöyle sürdürdü: “DEVA Partisi’nin kurulduğu dönemde parti tüzüğünü okuyunca ve Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ı dinleyince partinin web sitesine mesaj yazmıştım. Ülke olarak çok ihtiyacımız olan demokratikleşme, birlikte yaşama duygusunun güçlendirilmesi gibi konularda umudum yeşermişti. Daha sonra İl Başkanımız Seda Kaya Ösen, Teşkilat İşleri Başkanımız Mesut Özdamar, Seçim İşleri Başkanımız Egemen Pamukçu işyerime teşrif ederek parti yönetiminde birlikte çalışmayı teklif ettiler. Kendimi ifade edebileceğimi, değerli bir ekibin parçası olacağımı görünce teklifi memnuniyetle kabul ettim. Toplumun tüm kesimlerinin birbirleriyle yeniden tanışmaya, yakınlaşmaya ihtiyacı var. Buna engelliler de dahil. Eğitim ve iş imkanlarının iyileştirilmesi ve özellikle erişilebilirlik koşullarının, fiziki, mimari koşulların engelli bireylerin ihtiyacına uygun hale getirilmesi öncelikli sorunlarımız arasında. DEVA Partisi olarak önce teşkilatımızdaki çalışmalarımızda sonra da tüm ülkede bu derin kutuplaşmaya DEVA olacağımıza inanıyorum.”

Ösen: “Engellilerin sorunları çözülmeli”

Parti olarak daha teşkilatlanma aşamasında toplumun tüm kesimlerinin en üst düzeyde temsil hakkı bulmasıyla sorunlara kalıcı çözüm üretmenin ilk adımlarının atılacağına inandıklarını belirten Deva Partisi İzmir İl Başkanı Seda Kaya Ösen, “Engelliler konusundaki duyarlılığımızı, önemli sorumluluk alanlarımızdan birini bir engelli bireyin sorumluluğuna vererek ortaya koyuyoruz” dedi.

Eğitim sisteminde engellilerin henüz diğer bireylerle eşit şartlara sahip olmadığı, yaklaşık yüzde 80’inin çalışma yaşamına dahil edilmediği ve rehabilitasyona ilişkin ihtiyaçlarının da yeterince karşılanamaması nedeniyle toplumla bütünleşemediklerini vurgulayan  Ösen, “Engellilere yönelik yasal düzenlemeler incelendiğinde, engelliliğin önlenmesi, bu bireylerin sağlık ve eğitimden sosyal güvenliğe kadar sorunlarının çözümü, her bakımdan gelişmeleri ve karşılaştıkları engellerin kaldırılmasını sağlayacak tedbirlerin yetersizliğini görüyoruz. Engellilerin insani koşullarda ve ayrımcılığa maruz kalmadıkları bir yaşama ulaşmalarını sağlamak için geliştirilmiş yasal düzenlemeler ve buna uygun kurumsal yapıların en kısa zamanda oluşturulması, sosyal politikaların geliştirilmesi, kamusal bir hizmet olarak yaşama geçirilmesi, bu alana ayrılan bütçenin yeterli düzeye getirilmesi için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.