İlle de Bir İş Olsun Projesinden sitemli kapanış

İlle de Bir İş Olsun Projesinden sitemli kapanış

İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (İZROMDER) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Başkanlığı'nın desteğiyle yürüttüğü, İlle De Bir İş Olsun Projesi'nin kapanış yapıldı.

Proje kapanış törenine CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun yanısıra resmi kurumların temsilcileri de katıldı.

Projenin kapanış törenine İzromder Başkanı Abdullah Cıstır'ın sözleri damga vurdu. Romanların istihdamını sağlayacak projede yalnız kaldıklarını ve il dinamiklerinin kendilerine sahip çıkmadığını iddia eden Cıstır, ''Artık ‘Biz romanları seviyoruz’ laflarına kanmayacağız, gerekirse toplumsal eyleme geçerek sesimizi duyurmaya çalışacağız” dedi

İşsiz ve mesleği olmayan Romanları iş sahibi yapmak için hazırlanan ‘İlle de Bir İş Olsun’ projesinde gerekli desteği bulamadıklarını ifade eden İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, “Türkiye'de yüzde 12-13'lere ulaşan işsizlik rakamları Roman mahallelerinde yüzde 70-80'lere çıkmakta. Kayıtdışı çalışma en yoğun Romanlar arasında görülmekte. Ülkemizde dezavantajlılık maalesef bir vaka olarak önümüzde duruyor. Ortada hiç bir sorun yokmuş gibi davranıyoruz ama aslında ülkemizde Roman olsun ya da olmasın tüm yaşayan vatandaşlarımızın hayatını olumsuz anlamda etkileyen çok sayıda sorun var.

 

Biz bu sorunları görmezden geldikçe de büyüyorlar ve çözümleri daha da zorlaşıyor. Romanların işsizlik sorununa bir nebze olsun çözüm sunabilmek adına hayata geçirdiğimiz projede yaklaşık yüz kursiyerimize eğitimlerini verdik sertifikalarını teslim ettik ancak kursiyerlerimizden sadece 3 kişiye istihdam sağlayabildik. Hiç kimse kursiyelerimize sahip çıkmadı. ‘Biz romanları seviyoruz’ laflarına kanmayarak gerekirse toplumsal eyleme geçerek sesimizi duyurmaya çalışacağız” diye konuştu.

BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN

Roman Vatandaşlara Yönelik 2016-2021 Strateji Belgesi ile I. Aşama Eylem Planı'nın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen, kimsenin Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi konusunda haberi olmadığına değinen Cıstır, “Bizi yalnız bırakmayın. İzmir’de onlarca Organize Sanayi Bölgesi mevcut. Bizler 72 saatlik iş makinesi operatörlük kursu verdik. Mutlaka profesyonel anlamda değiliz ama istihdam edildiği takdirde bu eksiklik giderilecektir. Romanız diye kapılar kapanmasın” dedi.

özcan-purçu-abdullah-cistir.jpg

PURÇU'DAN SİYASETE GİRİN ÇAĞRISI

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise Romanlar'ın kendilerine mutlaka siyasi alanda hedef koymaları gerektiğinin altını çizdi. Purçu, Romanlar hakkındaki yargıları yine Romanların yıkacağını söyleyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Biz mahallelere gidip Romanlar'ın hedef koymalarını istiyoruz. Kimse seçimler dışı mahalleleri gezmedi. Roman vatandaşlar bugüne kadar hedef koymadı. Kimse Romanlar'ı içselleştirmedi, Romanlar da hedef koymadı. Bu dönemde Romanlar siyasi hedefler koymalı, siyasette katılımcı olmalılar. Meclis üyeleri çıkarsınlar, belediye başkanı çıkarsınlar. Kimse mahalleleri gezip Romanlar'la haşır neşir olmadı. Sonra ‘makarnaya göre oy veriliyor’ algısı yaratılıyor. Romanlara seçimden seçime gidiliyor. Verecek tabi. Açlık sınırı bin 500 TL. Birçok Roman vatandaşımız bu rakamın altında kazanıyor. O zaman çocuk okula gidemiyor. Kayıt dışı işsizlik artıyor. Sosyal yaşama entegre olamıyor. Bu proje ise direkt işsizliğe çare oluyor.”  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.