İmar barışına İzmir'den en çok başvuru o iki ilçeden

İmar barışına İzmir'den en çok başvuru o iki ilçeden

Tapu ve Kadastro İzmir Bölge Müdürlüğü yetkilileri İzmir'deki imar barışı başvurularıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Selcan Öztürk - Tapu imarlarının süresinin bitmesiyle yapı kayıt belgesinin müracaat etmeyenlerin müracaat etme hakları tamamen kayboldu. Ve özellikle İzmir’ de birçok bölgede hala sorunu çözülememiş yapılar var. Yapı kayıt belgesine müracaat edenler için yanlışlık olsa bile düzeltme işlemi hala devam ediyor. Tapuları tescil etme aşaması süreye bağlı değil. 

İzmir Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre özellikle Türkiye genelinde İzmir’den çok talep var ve Buca tapu kadastro ve Bornova tapu kadastro bölgelerinde diğer ilçelere göre bu sayı daha fazla. Bunun sebebi çarpık kentleşme ve buralara yapılan binaların imar planları olmayan yapılar olmasından kaynaklanıyor. 

1989 yılında Turgut Özal döneminde olan barış imarından belirli bir kısım faydalandı ve kısıtlı şartlar altındaydı; 2019 yılındaki barış imarın da ise bu şartlar daha esnek hale geldi ve iki barış arasında ciddi fark var. Şu an, hangi şartlarda olursa olsun herkes tapusuna kavuşma imkanına sahip.

Yetkililer verdikleri bilgilerde şu açıklamalara yer verdi: "Ancak İzmir'de çok fazla barış imarı başvurusu var. Özellikle Bornova'da Yeşilçam bölgesinde hazine arazisine yapılmış evler ve tamamı gecekondu bölgesi olduğu için onların  %70 inin tapuları yok, %30luk kısmının ise  tapuları var ancak hisseli tapuları yok. Bu tarz bölgelerde imar barışı yeni  başladığı için süreyi uzun tutmamalarından dolayı bitirilemedi. Ancak  yıl sonuna kadar uzatılsaydı tüm şehirlerdeki bu sorun kalkacaktı. Çünkü;İmar barışında hazinenin arazisine ev yapımında ve imar barışına müracaat ettiklerinde hazineden satın alma talebi bulunma hakkı vardı.Artık süreci tamamlayamadıkları için müracaat etseler bile çok kısıtlı ve az sayıdaki insan müracaat edebilecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.