İMFED Başkanı'ndan flaş açıklama: "Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası kapatılmalı!"

İMFED Başkanı'ndan flaş açıklama: "Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası kapatılmalı!"

İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer'in inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi

Konut kredisindeki faiz indirimleri, İmar Yönetmeliği iptali ve konut stokları ile ilgili açıklamalarda bulunan Dağlıer meslek odalarının inşaat sektörüne büyük zarar verdiğini söyledi. 

img_1246.jpg

MESLEK ODALARINI KAPATILMASINI İSTEDİ, GEREKÇELERİNİ ANLATTI

İMFED başkanı Ziya Dağlıer imar yönetmeliği iptali ve yeni imar yönetmeliğinin yayınlanması ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı, “TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda Danıştay 6. İdare Mahkemesi Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin bazı maddelerini iptal etti. Elde ettiğimiz bilgilere göre Danıştay 6. İdare mahkemesi dava için bilirkişi heyeti kurmuş. Bilirkişi heyeti de Mimarlar Odası’nın ekibinden oluşuyor. Davayı açan mimarlar Odası, davanın sonucunu etkileyen bilirkişi raporunu hazırlayan da Mimarlar Odası. Burada adaletsizlik var. Bilirkişi heyetinin tarafsız olarak seçilmesi gerekiyordu. Mimarlar Odası’ndan seçilen bilirkişi heyeti imar planlarının iptali yönünde bir rapor hazırlamıştır. Mimarlar Odası yüzünden mimar ve mühendis arkadaşlarımız 5-6 aydır işsiz. Mimarlar Odası’nın ne sektöre ne de meslektaşlarına hiçbir faydası yok. Sadece belediye ve Bakanlığın hazırladığı imar planlarına itiraz edip dava açıyorlar. Hiçbir öneride bulunmayan bu odaların sektöre ve şehirlerdeki yatırımlara hiçbir faydası bulunmamaktadır. Mimarların ödediği aidatlarla faaliyet gösteren Mimarlar Odası mimarların işsiz kalması için çabalıyor. Mimar arkadaşlarımız da odaya tepkili. Bu odanın gereksiz olduğunu düşünüyorum. Mimarlar Odası ve Makine Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları odası kapatılarak yetkisi TOOB bünyesindeki Ticaret Odalarına devredilmeli”

ARSA SAHİPLERİ VE MÜTEAHHİTLER MAHKEMELİK OLDU

Yeni yayınlanan imar yönetmeliğinin birçok kişiyi mağdur ettiğini ifade eden Dağlıer, “Eski imar yönetmeliğine göre kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayan meslektaşlarımız emsal kaybı yaşadığı için arsa sahipleri ile sorun yaşıyor. Birçok arkadaşımız arsa sahibi ile mahkemelik oldu. Arsa sahipleri daire sayınının düşmesini kabul etmiyor. Apartman girişi, ışıklıklar ve asansör boşluğu önceki imar yönetmeliğinde emsal dışı olduğu için meslektaşlarımız bina girişlerini geniş ve kullanışlı yapıyordu. Şimdi emsal kaybı yaşamamak için dar ve kullanışsız yapacak. Balkonlar da net alanının yüzde 10’u kadar yapılabildiği için balkonlar küçülecek. İzmir gibi körfez kenti olan bir kentin balkonlarını küçültmek ve vatandaşın balkon keyfini elinden almak doğru değil. İmar planları bölgelerin ihtiyacına cevap verebilmeli. İzmir’de balkon salon kadar önemli. Sektör çok zor durumda. Yeni yönetmelik yayınladıktan sonra meslektaşlarımız hak kaybı yaşadığı için ruhsat alamıyor. Bakanlığın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yolladığı imar yönetmeliğini bir an önce onaylaması ve bu sorunu çözmesi gerekiyor” dedi.

TÜRKİYE’DE 1 MİLYON 72 BİN SIFIR KONUT STOKU VAR

Türkiye’de çok ciddi bir konut stokunun olduğunu belirten Ziya Dağlıer, “Temmuz 2019 itibariyle Türkiye genelinde inşaatı devam eden veya tamamlanmış 1 milyon 72 bin sıfır konut stoku var. Kamu bankalarının faiz oranlarını 0,99 seviyesine çekmesi ile konut stokları 1 yıl içerisinde tükenecektir. İlerleyen süreçlerde konut stoklarının denetim altına alınması gerekiyor. Devlet her bölgenin konut ihtiyacını belirleyerek ihtiyaca göre inşaat ruhsatı vermeli” dedi.

0,99 FAİZ KONUT SATIŞLARINI ARTIRACAK

Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 0,99’a düşürmesini değerlendiren Ziya Dağlıer konut satışlarında artış olacağını belirtti, Dağlıer, “Geçtiğimiz yıl konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi ile konut satışları düştü. Konut kredisi faiz oranlarının 0,99’a düşmesi ile konut satışları artacaktır. 1 yıldan fazladır devam eden kriz faiz oranlarının düşmesi ile bitecek ve inşaat sektörü yeniden canlanacak. Kamu bankalarının ardından özel bankalar da faiz oranlarını ve mevduat oranlarını psikolojik seviye olan yüzde 1’in altına düşürmesi gerekiyor. Faiz indirimi konusunda emeği geçen kamu bankalarının yöneticilerine sektörümüz adına teşekkür ediyorum. İnşallah sektörümüzdeki zor günler geride kalacak” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.