İnşaat Sektörü Yaza Umutlu Giriyor

İnşaat Sektörü Yaza Umutlu Giriyor

2015 yazında yaşanan seçim süreci ve siyasi belirsizlikten olumsuz etkilenen İzmir emlak piyasası 2016 yazına umutlu giriyor.

2016 baharında da Türkiye genelinde düşen satış grafikleri ardından, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın AK Parti Genel Başkanlığı ile Başbakanlık görevine gelmesi İzmir'de sektörün önde gelen isimleri tarafından olumlu karşılandı.

Bu yazın geçtiğimiz yaza oranla ve ertelenen talep nedeniyle satış açısından daha iyi geçeceğini savunan inşaat sektörü temsilcileri konuyla ilgili görüşlerini aradığı emlak haber portalına değerlendirdi.

TALEP ARTARAK DEVAM EDECEK

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer

Bizim bundan önceki yıllardan hareketle bugüne kadar edindiğimiz tecrübe haziran, temmuz ve ağustos aylarında konut satışlarında artış olduğu yönünde. Okulların kapanması ve turizmin başlamasıyla birlikte bölgede de hareketlilik başlıyor. Kamu kurumlarında çalışanların yanı sıra; özellikle yurtdışı ve diğer kentlerden gelenler İzmir'i gezmeden ayrılmak istemiyorlar.

Elbette bu gelenlerden de İzmir'de yatırım yapmak isteyenlerin sayısı oldukça yüksek. İzmir'in otoban ve hızlı tren projeleriyle yurdun diğer bölgelerine bağlanması da, İzmir'e olan ilgiyi daha da artırıyor. Tüm bunları alt alta koyduğumuzda, ben bu yaz satışların geçtiğimiz yıla oranla artarak devam edeceği düşüncesindeyim”

YATIRIMLAR EKONOMİYİ CANLANDIRIR

BYY İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavuz

İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın Başbakan olması kentte gerçekleştirilecek altyapı ve üstyapı yatırımları için önemli bir gelişme. İzmir - İstanbul Otoyol ve İzmir - Ankara Hızlı Hızlı Tren bağlantıları da diğer olumlu gelişme. Ulaşım olanaklarının artmasıyla İzmir'de yaşayıp İstanbul'da çalışmayı tercih edenler olacak. Hafta sonu için İzmir ve civarına gelecek binlerce yeni aile de kent ekonomisini canlandıracak. Önümüzdeki haziran ayında Ramazan'ın başlamasıyla birlikte piyasa yavaşlayacak. Konut satışlarının da buna paralel olarak azalacağını öngörmek gerekiyor. Ağustos, eylül gibi kente eğitim için gelecek yeni öğrenciler ve tayini çıkacak memurlar da ev arayışına girecekler. Bu nedenle yaz sonunda piyasanın tekrar canlanacağını düşünüyorum”

HÜKÜMETİN OLUMLU ETKİSİNİ GÖRECEĞİZ

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır

Yazla birlikte İzmir'de önemli bir hareketlilik bekliyoruz. Özellikle İzmir Milletvekili Sayın Binali Yıldırım'ın Başbakan olması ve icraatçı bir kabinenin kurulması şimdiden piyasaların hareketlenmesini sağladı. İzmir'e yapılan ulaşım yatırımları, Ankara - İzmir Hızlı Tren Hattı ve İstanbul - İzmir Otoyolu ile her iki mesafenin de 3,5 saate inecek olması İzmir'e büyük bir ivme kazandırdı. Çok sayıda kurumsal firma merkezlerini şimdiden İzmir'e taşıdı ve birçoğu da taşımak için hazırlık içinde. Geçen seneki göç istatistiklerine baktığımızda da İzmir'e en çok İstanbullular'ın geldiğini görüyoruz. Bu da çok önemli ayrıntı ve gösterge. Geçen yazki seçim sürecinde yaşanan durgunluğun ardından, bu yaz Başkakan Binali Yıldırım hükümetinin de etkisiyle olumlu bir rüzgar eseceğini düşünüyoruz. İzmir'i bu yaz konut açısından oldukça canlı göreceğiz.

HAREKETLİLİK TEMMUZ ORTASI BAŞLAR

Yücesoy İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy

Bu yaz Temmuz'un 15'inden sonra İzmir emlak piyasasında ciddi bir canlılığın yaşanmasını bekliyoruz. Haziran ayında başlayacak Ramazan ayı boyunca piyasaların durgun olması zaten bizim beklediğimiz doğal bir süreç. Ayrıca bu yaz geçen seneki gibi bir seçim dönemi yok. Bu da olumlu bir durum. Otoyol ve hızlı tren projelerinin pozitif etkilerini zaten sektör olarak şimdiden görmeye başladık. Özellikle İstanbullular arz ve talep dengesinde gözlerini İzmir'e çevirmiş durumdalar. Ayrıca İzmirli bir başbakanın olması İzmir açısından çok önemli. Bizim İzmirliler olarak, körfez geçiş projesini takip etmemiz ve marka kent olma yolunda projenin bitirilmesini sağlamak çok değerli. İzmirli bir başbakanın da bu projede İzmir'e büyük destek sağlayacağını ve katkı koyacağını düşünüyorum.

YAPIMLAR HIZLANIR, SATIŞLAR DÜŞER

Kavuklar Grup Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk

İnşaat yapım çalışmaları açısından sektör canlanacaktır. Ancak satış anlamında Temmuz ve Ağustos ayları durgun geçecektir. Bu yıl Haziran'da beklediğimiz canlılık Nisan ayı gibi başladı ve bu canlılık Haziran ayında tepe noktasına ulaşacaktır. Bu açıdan Haziran ayının canlı geçeceğini söyleyebiliriz. Ancak Ramazan Bayramı'nın Temmuz'un ikinci haftasına denk gelmesi Temmuz ayını otomatik olarak durgunlaştıracaktır. Ardından gelen Ağustos ayında ise aynı durgunluğun devam etmesini bekliyoruz. Dışardan İzmir'e konut almaya gelenler ise genellikle İzmir'e yaz aylarında ilk gelen grup arasında yer alıyor. Geçen yaz biz beklediğimizden daha iyi bir sezon geçirmiştik. Bu sene de yakın bir satış grafiği bekliyoruz.

PERFORMANS GEÇEN YILDAN İYİ OLACAK

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı

Nisan ve mayıs aylarında inşaat piyasası durgun geçti. Piyasada yaşanan siyasi belirsizlikten ötürü bir 'bekle gör' yaklaşımı hakimdi. Bu nedenle konut satışları düşük bir seyir izledi. Faizlerin düşmesinin yanı sıra; Başbakan Sayın Binali Yıldırım'ın göreve başlamasıyla birlikte piyasalar da canlanmaya başlayacak. Ticaret ve ekonomi motivasyon ve psikolojiyle ilgilidir. Binali Yıldırım'ın Başbakan olması İzmirli yatırımcıları da pozitif etkileyecektir. Ekonomik gelişmeler İzmir'e olan göçü artıracak, göç ise konut satışlarını tetikleyecektir. Kente yeni yatırımcı ve yatırımlar gelecek. Ramazan ayından sonra konut satışları temmuz,ağustos aylarında geçen yıla oranla daha iyi bir performans sergileyecektir.

TÜM SEKTÖRLER ETKİLENİR

DRC Grup Yönetim Kurulu Üyesi Caner Tan

İnşaat sektöründe mayıs, haziran ayları satış anlamında yüksek geçen dönemlerdir. İnsanların ihtiyaçları devam ettiği için Ramazan ayında çok düşme beklemiyorum. Tatil yerlerinin yakın olması nedeniyle özellikle temmuz ayı genelde düşük bir seyir izler. Yalnızca konut satışları değil, inşaat sektöründeki ısıtma soğutma sistemleri, mobilya firmaları ve diğer sektörler de bu durumdan etkilenir. Ağustos'un 15'inden sonra ise tekrar canlanmaya başlar. Ağustos ayından sonra eylül-aralık arası dönemlerde ise satışlar eski gücüne kavuşur.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.