İnsandan kaynaklanan hataları ortadan kaldıran sistemler

İnsandan kaynaklanan hataları ortadan kaldıran sistemler

Akıllıfon, kendi geliştirdiği yapay zekaya dayalı algoritma ile finansal kuruluşlara portföy oluşturma ve yönetme hizmeti veriyor.

Türkiye’de bu sektörde hizmet sağlayan ve 2018 yılında Esra Ulaşan, Mehmet Caner, Özlem Önder ve Ercan Gümüş tarafından İzmir’de kurulan Robo Danışmanlık ve Portföy Optimizasyon şirketi Akıllıfon, kendi geliştirdiği yapay zekaya dayalı algoritma ile finansal kuruluşlara portföy oluşturma ve yönetme hizmeti veriyor.

İnsandan kaynaklanan hataları ortadan kaldıran sistemler

Genellikle yapay zeka ve makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak geliştirilen ve yatırım kararlarında insandan kaynaklanan hataları ortadan kaldıran Robo danışmanlar, yatırımcının risk toleransı ve hedeflerine göre özelleştirilmiş portföyler sunuyorlar. 

220 milyondan fazla kişi kullanıyor, 1 Trilyon dolar üzerinde fon yönetiliyor

2008 global finansal krizde ortaya çıkan ve bugün 220 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Robo danışmanlar, dünyada 1 Trilyon Doların üzerinde fonu yönetiyor. Önümüzdeki 4 yıl içinde ise bu oranın 3’e katlaması öngörülüyor. Otomatik portföy yönetimi sağlayan dijital platformlar olarak da tanımlanabilecek Robo danışmanların sayısının, son yıllarda katlanarak artmış olması dikkat çekiyor. 

Koronavirüs sürecinde yatırımcıların ilgisi daha da arttı

Koronavirüs sürecinde yatırımcıların Robo danışmanlara olan ilgisi büyük ölçüde arttı.  Küresel piyasadaki başarılı örneklerden TD Ameritrade’nin yatırımcı sayısı yüzde 150 artarken, Wealthfront ve Betterment’ta yaşanan artışlar ise yüzde 68 ve yüzde 25 seviyelerine ulaştı.

Otomatik portföy oluşturma ve yönetme hizmeti 

2018 yılında Esra Ulaşan, Mehmet Caner, Özlem Önder ve Ercan Gümüş tarafından İzmir’de kurulmuş bir Robo Danışmanlık ve Portföy Optimizasyon şirketi olan ve Türkiye’de bu sektörde hizmet sağlayan Akıllıfon, kendi geliştirdiği yapay zekaya dayalı algoritma ile finansal kuruluşlara portföy oluşturma ve yönetme hizmeti veriyor.   

Daha düşük maliyetle yüksek getiri sağlanıyor

Algoritması matematiksel olarak ispatlanan yapay zeka tabanlı portföy optimizasyonu ve yatırım platformu Akıllıfon’da, iş modeli kullanıcı başı lisans ücreti veya performans ücretine dayanıyor.  Getiriler üzerinde birçok faktörün etkisinin bulunduğunu belirten Esra Ulaşan, “Akıllıfon’da makro ve mikro ekonomik faktörlerin yanında aynı zamanda haberlerin etkisini de yatırım önerilerinde dikkate aldıklarını belirtiyor. Portföylerin oluşturulmasında matematiksel olarak kendi geliştirdikleri algoritmadan yararlandıklarını aktaran Ulaşan, “Portföy getirilerinin maksimizasyonuna odaklanıyoruz. Ayrıca, Akıllıfon, farklı algoritma simülasyonlarıyla geçmiş dönem portföy performans karşılaştırmaları da sunuyor” dedi.   

TÜBİTAK ve KOSGEB kurumlarının destekleri ile kuruldu

TÜBİTAK ve KOSGEB kurumlarının destekleri ile kurulmuş olan Akıllıfon, yatırımcıların risk profili, beklentileri ve kısıtlarına yönelik algoritmalara dayalı, kişiye özel optimal varlık dağılımı ve yatırım önerileri sunuyor. Portföyü izleyen ve otomatik yöneten yapay zekâ tabanlı portföy optimizasyon ve Robo danışmanlık platformu Akıllıfon, yatırım kararlarının hatasız ve hızlı değerlendirilmesini sağlıyor. Yatırımcıların portföylerini yönetmede yatırımcılar ile devamlı etkileşim halinde kalarak hataları en aza indirgiyor. 

Daha önce uygulanmayan yeni bir özellik: Görüntülü görüşme

Akıllıfon, yatırımcılara piyasa koşullarına paralel olarak e-posta, push bildirimleri ve uygulama içi bildirimler aracılığıyla portföy güncelleme tavsiyeleri vererek yatırımcıların portföylerini yönetmelerine yardımcı oluyor. Pandemi sürecinde ise platformlarına daha önce uygulanmayan yeni bir özellik de ekleyerek yatırımcılar ve yatırım danışmanların Akıllıfon platformu üzerinden görüntülü görüşme özelliğini de platformuna dahil ederek baştan sona destek sağlıyor. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.