İnsansı robotlar için dev hamle! Robotlar kendini iyileştirebilecek

İnsansı robotlar için dev hamle! Robotlar kendini iyileştirebilecek

Robot cilt çalışmaları, insansı robot üretebilmek için oldukça önemli. Araştırmacılar, kendini iyileştirebilen robot cilt ile daha sağlam ve daha uzun süre görev yapabilen robotlar yapabileceklerini açıkladı.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, yumuşak malzemelerde çok sık görülen yüzey hasarlarını gidermek için yeni bir yöntem buldu. Carmel Majidi ve ekibi, robotların daha uzun süre görev yapabilmeleri ve daha dayanıklı olabilmeleri için bir tür polimer üzerinde çalışmalarını yürüttü.

robot-cilt-kenidini-iyilestirebilecek-shitdelete-1.jpg

Hem esnek hem de hasara dayanıklı bir malzeme oluşturmak için galyum-indiyum bazlı bir metal alaşımının sıvı mikro damlacıkları, yumuşak ve elastomer bir kabuğa yerleştirildi. Bu hibrid sıvı, birçok kez hasar gördüğünde bile otomatik onarım yapabiliyor. Elektriksel olarak yalıtkan özelliği sayesinde robotun elektriksel olarak arızalanmasını da önlüyor.

Diğer kendi kendini iyileştiren yumuşak elektronik cihazlar, ısı ve nem artışı veya manuel olarak yeniden monte edilmeye ihtiyaç duyuyor. Metal-elastomer kompozit ise yeni elektriksel yollar oluşturarak kendini iyileştiriyor. Dolayısıyla herhangi bir dış etkiye gerek ihtiyaç duymuyor.


Yeni nesil robot cilt, robotu mekanik olarak değil, elektrik tesisatını korumak için geliştirildi. Nöroplastiteyi tamamen taklit etmeyen bu çalışma, robotlar ile insanların daha  güvenli bir şekilde etkileşime girmesini sağlayacak.

Yeni malzeme, robotların yanı sıra hava aracı olan zeplinlerde de kullanılabilecek özelliklere sahip. Bu sayede zeplinlerde güvenlik sağlanarak, olası bir tesisat kazalarının önüne geçilebilir. Ancak malzemenin, ticari olarak ne zaman kullanılacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.