Instagram kullanıcıları dikkat! Sahte ürün içeriyor...

Instagram kullanıcıları dikkat! Sahte ürün içeriyor...

Yapılan araştırmalar Instagram üzerinde sahte ürün pazarlayan 50 binden fazla hesap olduğunu ve özellikle de moda paylaşımlarının yüzde 20'sinin sahte ürün içerdiğini ortaya koydu.

Analiz şirketi Ghost Data tarafından hazırlanan bir rapor, Instagram üzerinde sahte ürün pazarlayan 50 binden fazla hesap olduğunu ve Instagram’ın birçok sahte moda ürününe ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor. Chanel çantalardan Adidas eşofmanlara, Gucci terliklere kadar birçok sahte ürün site üzerinden tanıtılıp satışa sunuluyor.

Instagram’daki moda paylaşımlarının yüzde 20’si sahte ürün içeriyor!

Analiz şirketi Ghost Data'nın Nisan ayında yayımlanan rapora göre instagram üzerindeki moda ürünü paylaşımlarının yaklaşık yüzde 20’si sahte ürünlerden oluşuyor. Çalışmada 50 binden fazla hesabın sahte ürünleri üretip sattığı belirlendi. Rapor, iki yıl içinde sahte ürün satıcılarında yüzde 171 artış olduğunu söylüyor. Bu rakam 2016’da 20 bin civarındaydı. 

Özellikle lüks moda ürünlerini taklit eden sahte ürünleri paylaşan hesaplar oldukça aktif. Toplamda Instagram’da 65 milyondan fazla gönderi yayınlayan sahte ürün hesapları, ayda 1,6 milyon adet hikaye paylaşıyor. Sahte ürün endüstrisi yılda 1,2 milyar Dolar ciroya ulaşıyor.

Markalara yılda 30 milyar Dolar zarara uğratıyor

2018 Küresel Marka Sahteciliği Raporu‘na göre lüks moda markalarının, sahtecilik sebebiyle yılda 30,3 milyar Dolar değerinde satışına mâl oluyor. Instagram’da en çok sahte ürünü paylaşılan markalar ise Chanel, Gucci, Louis Vuitton, Nike, Fendi ve Belnciaga. Sahte ürünler sadece bu şirketlerin marka değerini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda bu endüstrinin terörizme ve diğer suç eylemlerine fon sağladığı da ifade ediliyor.

Şirketin analizine göre en büyük sorun, bir dönem sadece el altından yapılan sahte ürün üretme ve satma işinin artık Instagram üzerinden açık seçik bir şekilde yapılıyor olması. Üstelik Instagram sahte ürün satan kişilerin işlerini yürütmeleri ve potansiyel müşterilere ulaşmaları için ortam sağlıyor.

Bir markanın adını Instagram’da aradığınızda, bu markanın ürünlerini satan mağazaların hesaplarının hemen yanında, sahte ürün satanları da görmek mümkün. Lüks bir ürünün değerinin çok altında satıldığını gören Instagram kullanıcıları bu sebeple sahte ürünleri tercih edebiliyor.

Elbette sahte ürün satılan tek platform Instagram değil. Satıcılar müşterilere WhatsApp üzerinden ya da eBay ve Amazon gibi alışveriş sitelerinden de ulaşabiliyor. Sahte ürün satan kişiler Paypal, WeChat ve Venmo gibi şirketler üzerinden ödeme alıyor. Yani birçok şirket bu sahtecilik endüstrisine bir şekilde katkı sağlıyor. Ancak sahtecilere en büyük katkıyı, sağladığı görünürlük sebebi ile Instagram’ın sunduğu ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.