Institut français İzmir’de “Ankara Anlaşması" sergisi

Institut français İzmir’de “Ankara Anlaşması" sergisi

Institut français İzmir’de, Ankara Anlaşması'nın 100'üncü yılı dolayısıyla açılan sergi 31 Aralık'a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Institut français Türkiye, Ankara Anlaşması’nın 100. yılı vesilesi ile bir sergi düzenledi. 25 Ekim’de Ankara’da başlayan etkinlikler İstanbul ve İzmir’de devam ediyor. İzmir'deki sergide, Ankara Anlaşması'nın içeriği ve imzalandığı dönem hakkında bilgiler yer alıyor.

Fransız ve Türk diplomatik arşivlerinden az bilinen belgelere dayanan sergi, ziyaretçilerini 1919 yılından 1926 yılına kadar Paris ile Anadolu arasında Ankara’nın tarihini yazan, yeni Fransız – Türk ilişkilerinin kurulmasını sağlayan metinleri ve insanları keşfetmeye götürüyor.

Sergi metinlerine, QrCode aracılığıyla erişilmekte olup, 31 Aralık’a kadar Institut français İzmir binasının kapılarında görülebilir.

Ankara Anlaşması hakkında
20 Ekim 1921 yılında Fransa ve Türkiye, Ankara Anlaşması'nı imzaladı. Ortak tarihteki bu belirleyici an, uzlaşmanın yanı sıra, Fransız tarafında Türkofil, Türk tarafında ise Frankofon ve Frankofil olanların kişisel katılımını vurgulamaktadır. İki ülke halen, halklarını birleştiren bağların gücünü korumak ve zenginleştirmek için her koşulda yaptığı işbirlikleri ile ikili ilişkilerde yüksek bir noktadadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.