Intel’den teknoloji dünyasını şaşırtan karar

Intel’den teknoloji dünyasını şaşırtan karar

Teknoloji dünyası 2018’in ilk ışıklarına Spectre ve Meltdown güvenlik açıkları ile uyanmıştı.

Piyasadaki neredeyse tüm işlemcileri etkileyen bu güvenlik açığının ortaya çıkmasının ardından; Intel, AMD, Microsoft ve Apple gibi dev isimler güncellemeler yayınlamış ve nispeten bu açıkları kapatmışlardı.

Güvenlik yaması ile performansı %20’ye varan kayıp yaşayan işlemcilere bu güncellemenin yüklenmesi şiddetle tavsiye edilmişti. Şimdiki süreçte ise Intel cephesinden ilginç bir açıklama geldi. İşlemci devi, Spectre açığı için yama kılavuzunu güncellediğini ve kritik seviyedeki açıkları kapatmak için aylardır çalıştıklarının belirtti.

Güncelleme almayacak Intel işlemci modelleri belli oldu
 

Intel bu ifadenin ardından eski işlemcileri için Spectre güvenlik yamasını yayınlamayacağını belirtti. Açıklamalara göre; Bloomfield, Clarksfield, Gulftown, Harpertown, Jasper Forest, Penryn, SoFIA 3GR, Wolfdale ve Yorkfield serileri Spectre güvenlik yamasını almayacak. Peki, bu seriler için neden güncelleme yayınlanmayacak?

İşlemci devi; Varyant 2‘nin (CVE-2017-5715) güncelleme ile mikro mimariden dolayı eski işlemcilere uygulanamadığını, ticari olarak mevcut yazılım desteğinin kısıtılı olması ve müşteri girdilerine bağlı olarak bu işlemcilerin çok az kullanıldığı için tehlikenin minimum seviyede olduğunu belirterek güncelleme sunmayacağını belirtiyor.


Kökü 1998 yılına kadar inen eski işlemciler için güncellemenin hazırlanması firma için büyük yük olacaktır. Ancak SoFIA 3GR gibi daha 2015 yılında satışa sunulan yeni denilenebilecek bir işlemcinin Spectre için yamalanmaması büyük bir hata olarak görünüyor.

Eğer bu serilere ait bir işlemci kullanıyorsanız; Microsoft‘un açıkları nispeten kapatan güncellemelerini yüklemekten başka bir seçeneğiniz yok gibi görünüyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.