İnternetsiz kalma korkusu davranış bozukluğu yapıyor

İnternetsiz kalma korkusu davranış bozukluğu yapıyor

Memorial Kayseri Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, günlük hayatın vazgeçilmezleri arasına giren akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların doğru ve amacına uygun kullanılmadığında bağımlılığa yol açtığını açıkladı.

Özellikle 15 yaş üstü genç ve yetişkinlerde olumsuz sonuçları olan medya bağımlılığının, internetin kontrolsüz kullanımı sonucunda, meydana geldiği bir bağımlılık çeşidi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Karayağız, sosyal medyanın, her ne kadar adında ‘sosyal’ tanımlaması olsa da bireyleri asosyalleştirdiğini ifade etti. 

 

Beyindeki ödül-ceza sistemini bozuyor 
 

Söz konusu bağımlılığın, beyindeki ödül-ceza sistemini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Karayağız, “Özellikle genç yaş grubu arasında bu sorunun görülme sıklığı ve şiddeti çok fazladır. İnternetsiz kalma korkusu ‘Netlessfobia’ve akıllı telefonsuz kalma ‘Nomofobi’ nedeniyle,bu durum bir davranışsal bozukluk haline gelmiştir. Ayrıca akıllı telefonların ve bilgisayarların kontrolsüzce kullanılması nedeniyle çocukluk çağından itibaren gençlerin sosyal zekasıda olumsuz etkilenmektedir” dedi. 

İnternet bağımlılığını gösteren 3 kriter! 


Yrd. Doç. Dr. Karayağız, internet bağımlılığını gösteren kriterleri şöyle sıraladı: 


“Kişinin gününün büyük bir bölümünde internet ve sosyal medya ile meşgul olması ya da zihninde internet ve sosyal medya ile ilgili uğraşlar yürütmesi, bu bağımlılığın bir göstergesidir. İnternet ve sosyal medya nedeniyle kişinin günlük yaşantısı ciddi anlamda etkileniyorsa bağımlılıktan söz edilebilir. Yani bağımlılık durumunda internet ve sosyal medya; kişinin eğitim, iş ve özel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Akıllı telefonsuz, tabletsiz ve bilgisayarsız kaldığında kişide bir takım yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. Huzursuzluk, kaygı, öfke, mutsuzluk, sinirlilik halleri ve dikkatini toplayamama durumu ortaya çıkmaktadır. Bunlar temel zihinsel fonksiyonu etkileyen yoksunluk belirtileridir.” 

Kullanım süresi koymak bağımlılığı engeller 
 

Bağımlılıkla mücadele etmenin yolunun eğitimden geçtiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Karayağız, “Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanımında süre konulmalıdır. Aile bireylerinin tamamının da bu kurala uyması gerekmektedir. Örneğin, günlük 1 saatlik bir aktivite olarak çocuklara sunulması ve kullanım sırasında denetlenmesi önemlidir. Bununla, çocukların internette sosyalleşme adına asosyal hale gelmesi önlenebilir” ifadelerini kullandı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.