INTERPOL'den Stalkerware Karşıtı Koalisyona destek

INTERPOL'den Stalkerware Karşıtı Koalisyona destek

INTERPOL, teknoloji kaynaklı kötüye kullanımla mücadele için Stalkerware Karşıtı Koalisyona destek verdi

Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı, takip yazılımlarının kullanımını araştırmak ve yardıma ihtiyacı olan mağdurlara destek vermek için küresel kolluk kuvvetlerinin becerilerini geliştirmeye odaklanacak.

Telefonundan veya bilgisayarından birilerini habersizce takibe almak bir şiddet biçimidir ve mağdurlarda ciddi bir endişeye neden olur. Faillerin hedefledikleri kişiyi kullandıkları cihazlar üzerinden gizlice izlemelerine olanak tanıyan ticari takip yazılımları, özellikle COVID-19 salgını sırasında hızla yayılan bir tehdit haline geldi.

Sorun giderek büyüyor

Salgının başlamasından bu yana aile içi şiddetin yoğunlaşmasıyla, Birleşmiş Milletler COVID-19 sırasında kadına yönelik şiddeti “gölge salgın” olarak adlandırdı.

Stalkerware Karşıtı Koalisyonun dünya çapındaki gözlemleri de 2020'de aile içi şiddet ve teknoloji istismarı vakalarında ciddi bir artış olduğunu ortaya koydu. Ayrıca Kaspersky, 2020'de neredeyse 54 bin mobil kullanıcısının küresel olarak takip yazılımlarından etkilendiğini tespit etti. Rusya Brezilya, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Meksika, kullanıcıların en çok etkilendiği ülkeler arasında yer aldı.

1619071366_stalkerware.jpg

Küresel, kolektif eylem zamanı

Çok yönlü takip yazılımı sorunuyla mücadele, siber güvenlik sağlayıcılarının, sivil toplum kuruluşlarının, kanun yapıcıların ve akademinin küresel ölçekte çaba göstermesini gerektiriyor. Bu nedenle, Kaspersky dahil olmak üzere küresel siber güvenlik ekosistemindeki 10 önemli aktör bir araya gelerek aile içi şiddet mağdurlarına destek olmak, takip yazılımlarının kullanımıyla mücadele etmek ve konuya dair kamuoyu bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapmak için küresel bir girişim olan Stalkerware Karşıtı Koalisyonu oluşturdu. Koalisyon kurulduğu günden bu yana dünya genelinde 35'ten fazla üyeye ulaşarak, tehditlerle mücadele ve bilinci yaygınlaştırma konusunda güçlü bir ivme kazandı.

Koalisyonun ortakları, iş birlikleri yoluyla gerçek sonuçlar elde etmek için çalışıyorlar. Bunlar arasında takip yazılımlarının teknik tespitinin iyileştirilmesi, takip yazılımı örneği ve meta veri bilgi paylaşım mekanizmasının geliştirilmesi; aile içi şiddet mağdurlarına destek veren örgütleri ve takip yazılımı tarafından hedef alınan diğer bireyleri desteklemek için bir dizi bilgilendirme ve teknik yardım semineri sağlanması yer alıyor.

Stalkerware Karşıtı Koalisyon Resmi Temsilcisi ve Kaspersky Kuzey Amerika Halkla İlişkiler Başkanı Tara Hairston, şunları ifade ediyor: "Bu yaygın taciz taktiğine karşı mücadele etmek için tüm kilit kuruluşların bir araya gelmesi gerekiyor. Kolluk kuvvetlerinin takip yazılımlarının oluşturduğu tehditleri tespit edip bunlara yanıt verebilmesi gerektiği göz önüne alındığında, INTERPOL'ün yakın partner şiddeti, istenmeyen gözetim ve taciz konularında küresel topluluklarıyla birlikte çalışmaya adandığını görmek gerçekten harika. INTERPOL ve diğer ortaklarımızla birlikte, kimsenin takip yazılımlarının kurbanı olmamasını sağlamak için çalışacağız."

INTERPOL, takip yazılımlarının kullanımını araştırmak, yardıma ihtiyacı olan mağdurları desteklemek ve failleri yakalamak için 194 üye ülkenin koalisyon tarafından hazırlanan eğitim oturumlarına katılımını teşvik edecek.

INTERPOL Siber Suçlar Direktörü Craig Jones, şu yorumda bulunuyor: "INTERPOL, Stalkerware Karşıtı Koalisyonu takip ve tacize karşı mücadelesinde desteklemeye kararlıdır. Bu amaçla yakın partner şiddeti, istenmeyen gözetim ve taciz konusunda küresel kolluk kuvvetleri için farkındalık yaratmaya devam edeceğiz."

Koalisyonun kurucu üyeleri arasında Avira, Electronic Frontier Foundation, Avrupa Aile İçi Şiddet Failleriyle Çalışma Ağı, G DATA CyberDefense, Kaspersky, Malwarebytes, ABD Ulusal Aile İçi Şiddeti Durdurma Ağı, NortonLifeLock, Güvenli Kaçış Operasyonu ve WEISSER RING yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.