IQ'lar oldukça endişe verici!

IQ'lar oldukça endişe verici!

IQ değeri, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana her 10 yılda bir yükselmişti ama şimdi tekrar düşmeye başladı.

Bilim adamları, 1975'ten sonra doğanlar tarafından başlatılan eğilimin 'oldukça endişe verici' olduğunu ve IQ seviyesinin bu yıldan itibaren giderek düştüğünü söylüyor. Daha önce yapılan araştırmalar ise balıkların IQ seviyelerini artırdığını gösterdi.

Yeni bir çalışma, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana, gençlerin IQ puanlarının istikrarlı bir şekilde yükseldikten sonra bozulmaya başladığını ortaya çıkardı. Çalışmaya göre, kuşak başına yaklaşık yedi puana denk düşen düşüşün, 1975'te doğanlarla başlamış olduğuna inanılıyor.

Skorlardaki düşüş, Flynn etkisi olarak bilinen bir eğilime işaret ediyor. Bu, ortalama IQ'ların son 60 ila 70 yıl boyunca yaklaşık on üç puan arttığını gösteriyor.

Bilim adamları sonuçları 'etkileyici' ama 'oldukça endişe verici' olarak tanımladı.Bilim adamlarının önerdiği gibi, düşüş dillerin ve matematiklerin okullarda nasıl öğretildiği konusunda teknikte bir fark yaratıyor. Ancak, kitap okumak yerine teknolojik araçlara daha fazla zaman ayıran insanlarda da düşüş yaşanabilir.

Önceki çalışmalara göre, IQ puanları binyılın başlangıcından bu yana düşmüş olabilir. İki İngiliz çalışması, düşüşün her on yılda bir 2.5 ile 4.3 puan arasında olduğunu ileri sürdü. Sınırlı araştırma nedeniyle, sonuçları yaygın olarak kabul edilmedi.

En son çalışma Oslo'daki Ragna Frisch Ekonomik Araştırma Merkezi'nden Ole Rogeburg ve Bernt Bratsberg'den, Norveçli erkek IQ'ların babalarıyla aynı yaştayken puanların onlardan daha düşük olduğunu buldu. Parite, 1970 ve 2009 yılları arasında ulusal hizmet için rapor veren 730.000'den fazla erkeğin standart IQ testinden aldığı puanları analiz etti.

Bulgular, bilim adamlarının Aralık 2017'de, düzenli olarak balık yemenin çocukların zekasını geliştirdiğini ve daha iyi uyumalarına yardımcı olduğunu ortaya çıkardı. Haftada en az bir kez balık yiyen 9 ila 11 yaşındakilerin IQ testlerinde 'nadiren' yapanlara göre 5 puan daha fazla olduğunu buldu. 

ABD'li araştırmacıların yaptığı bu çalışmada, geçtiğimiz ay 500'den fazla çocuğa ne sıklıkta balık tükettikleri soruldu. Asla ya dahaftada en az bir kez cevapları alındı.

Ebeveyn eğitimi, mesleği ve medeni durumu gibi faktörler dikkate aldıktan sonra, haftada en az bir kez balık yiyen çocukların, hiç yapmayanlara göre 4.8 puan daha yüksek olduğunu bulmuştur. Yemekleri bazen balık içerenler bile 3.3 puan daha yüksekti. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.