İran, Telegram ve Instagramı engellendi...

İran, Telegram ve Instagramı engellendi...

ABD'de ve dünyada popüler olan ücretsiz akıllı telefon uygulaması Telegram geçen hafta başlayan İran protesto hareketi için bir düzenleme aracı oldu.

Telegram, İran’da protestoların şiddeti arttıkça göstericiler için bir organizasyon aracına dönüştü. Bu dönüşüm, uygulamayı devletin gözünde bir tehdit hâline getirdi. 

Telegram, çoğunlukla basit bir mesajlaşma uygulaması olarak kullanılıyor, ancak uçtan uca şifreleme ve gizli sohbetler de sunuyor. Dünya genelinde milyonlarca insan tarafından kullanılan uygulama ABD ile Avrupalı ??yetkililer, aşırılık yanlısı grupların ve teröristlerin gizlice iletişim kurmalarına izin verilmesi nedeniyle de eleştiriliyor. 

Şirketin CEO'su Pavel Durov konuyla ilgili, "Şiddete teşvik, Telegram kurallarına aykırıdır ve emin olduğumuzda, grubun boyutu ve kullanıcı sayısı ne olursa olsun kapatırız." şeklinde açıklama yaptı.

Uygulama, Rus programcı Pavel Durov tarafından hazırlandı ve ülkesini 2014'te terk etti. Şu anda web sitesine göre şirket, Berlin, Londra, Singapur ve en son olarak Dubai dahil olmak üzere çeşitli yerlerden çalıştırılıyor.

İran'ın Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Muhammed-Javad Azari Jahromi, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bir Telegram kanalının "nefret uyandıran davranışları, molotof kokteyllerini, silahlı ayaklanmayı ve toplumsal huzursuzluğun kullanılmasını teşvik ettiğini" söyledi.

İran Telegram dışında başka uygulamaları da engelledi. Instagram da İran’ın protestoları önlemeye yönelik adımları çerçevesinde engellenen bir diğer servis oldu. İran hükümeti, tüm bu engellemelerin geçici olduğunu ve protestolar sona erince engellerin kaldırılacağını açıkladı.

Kaynak: Milliyet

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.