İş dünyasında 5G farkındalığı

İş dünyasında 5G farkındalığı

Zyxel, yüksek hız ve düşük gecikme ile öne çıkan yeni mobil iletişim standardı 5G’nin ağ kanalı için sunacağı fırsatlara dair açıklama yaptı

Dünyanın dört bir yanında mobil iletişim altyapılarında 5G’ye geçiş başlarken, iletişim çözümleri pazarının genişlemesi ve büyümesi bekleniyor. Yeni standardın getireceği faydaların başında mevcut ağ kısıtlamalarını kaldırması ve birzamanlar imkânsız olarak görülen uygulamaların gerçeğe dönüşmesi geliyor. Yüksek hız ve düşük gecikme süreleri, ağlardaki veri ağırlıklı ve gecikme hassasiyeti yüksek uygulamaların kolayca çalıştırılmasını sağlarken, her geçengün giderek artan internetten video izleme, dosya indirme ve veri aktarımı gibi işlemler de hız kazanacak. GlobalData’nınaraştırmasına göre, 2019 yılında tüm dünyadaki veri trafiğinin sadece yüzde1’ini taşıyan 5G, 2024 yılına geldiğimizde bu trafiğin en az dörtte birini karşılayacak.

GSMAIntelligence’ın tahminleri ise 5G’nin bireysel kullanıcılardan çok kurumsaldünyada daha fazla etki sahibi olacak ilk iletişim standardı olacağını işaretediyor. Dönüşüm etkisi yüksek olması beklenen 5G’nin, 3G’den 4G’ye geçişeoranla daha fazla inovasyona yol açacağı öngörülüyor. Her ne kadar 5G’ninbüyümesinde tüketicilerin rol sahibi olması beklense de, yeni teknolojinin işletmelerinoperasyonlarında da önemli rol oynaması ve birçok sektörde ekonomik büyümeyaratması bekleniyor.

İş dünyasında 5G farkındalığı

Pandemininbaşlattığı değişim, seyahat sınırlamaları dolayısıyla belirli zorluklaryaratıyor. Bu nedenle iş sürekliliğini sağlama ve gelecek stratejilerindeilerleme konusunda güçlük yaşayan şirketler, BT planlarını önceliklistelerinden çıkartıyor. BT karar vericileri için 5G listede olsa dahi, uygulanması,faydaları ve kurulumu konusunda kafa karışıklığı söz konusu. Bu konuda ayrıcafarkındalık da henüz gelişmiş değil.

Accenture’ınbir çalışması, kurumların 5G teknolojisinin yıkıcı gücünü hafife aldıklarını vedörtte üçünün 5G’nin sunacağı faydaları ve potansiyel kullanım alanlarını tasarlamaktazorluk çektiğini ortaya koyuyor.

Ağ kanalı iş ortaklarınıhangi fırsatlar bekliyor?

Zyxel’egöre, ağ çözümleri kanalının önünde, iş liderlerine 5G’nin somut getirilerinianlatabilmek için büyük bir fırsat yatıyor. Kanal oyuncuları, yol haritalarınıbasitleştirme konusunda iş dünyasını destekleyerek adaptasyonuhızlandırabilirler.

Dijitalleşmekisteyen şirketlerin sayısı önümüzdeki dönemde artacak ve kanal iş ortakları, işletmelerinbu evrimleşen ortamda ağ sürekliliğini sağlama konusunda kritik bir roloynayacak. Yıl 2021’yi gösterirken, konfor bölgelerinden çıkmak ve 5G’yikullanımdaki altyapıların bir parçası haline getirme bir gerekliliğe dönüşecek.

İşdünyası için 5G mobil özel ağlar (MPN’ler), daha fazla kontrol ve güvenlikgerektiren korunaklı veri akışları ile özel kapsama alanları sağlayan, amacaözel iş ağlarıdır. 5G MPN’ler ağa bağlı teknolojiler arasında uzaktan veriizleme ve büyük veri otobanları sebebiyle üretim, perakende, medya ve eğlence,sağlık, konaklama, lojistik, ulaşım ve finansal hizmetler endüstrilerindeki kurumlariçin ultra güvenli ağ çözümleri sunan çözümlerdir.

AncakMPN’ler, 5G ağlarına özel değildir. Bugün birçok operatör, 4G LTE MPNhizmetlerini sistem entegratörlerine ve büyük işletmelere sunuyorlar. 5G’yegeçiş ile özellikle tamamen 5G’den oluşan bağımsız (SA) moda özel ağ dilimleme(network slicing) teknolojisi, yüksek kapasite (eMBB), düşük gecikme süresi ve yüksekhız, kurumların 5G MPN’yi tercih etmesi için önemli bir neden olacak.Üreticiler fiziksel işlem ve operasyonları oldukça zor bir ortamda dijitalteknoloji ve akıllı bilişim ile bir araya getirirken yüksek hacimde veritaşıyan güvenilir ve esnek 5G ağlar, akıllı fabrikalar için önemli bir roloynayacak.

Erken yol alanlar yeni gelir kapılarını aralayabilecek

Satışyöneticilerinin ve teknik destek mühendislerinin eğitimleri, müşterilere 5G’ninpotansiyel faydalarını ve sınırlarını anlatmanın yanı sıra, müşterinin ihtiyaçlarınıkarşılayacak ağ tasarımlarını ve keşiflerini nasıl gerçekleştireceklerini degörmelerini sağlayacak. Örneğin 5G uygulamalarını hayata geçirmek için, uçtanuca 5G uygulamalarını sunabilecek uyumlu routerlar ve access pointler farklılaşmadakilit rol oynayacak.

Operatörlerin2021’in ikinci yarısında 5G SA modundaki ağları ve MPN kiralama hizmetlerinisunmaya hazırlanması, kanal iş ortaklarının da çalışmalara başlamasınıgerektiriyor. Çözümlerini çeşitlendirmek ve yeni gelir akışları yaratmakisteyenler, operatörler 2021’de 5G MPN hizmetlerini sunmaya başladığında, kendi5G çözümlerini de hazır etmeliler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.