İş güvenliği uzmanları facia alanında eylem yaptı: ‘Esas sorumluların peşine düşün!’

İş güvenliği uzmanları facia alanında eylem yaptı: ‘Esas sorumluların peşine düşün!’

Bornova'da Viven Tower inşaatında vincin kırılması sonucu 2'si vinç operatörü 6 emekçinin yaşamını yitirdiği katliamın yaşandığı şantiyede, iş güvenliği uzmanları bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

MEDYA EGE - 30 Aralık 2022 tarihinde Evak İnşaat ve Emiroğlu Group ortaklığıyla kurulan Viven İnşaat’ın Bornova Kamil Tunca Caddesi’nde yapımı süren yaklaşık 32 katlı Viven Tower rezidansının inşaatında kurulu vinç, akşam saatlerinde 19’uncu kat seviyesinde kırılarak yıkılmış faciada 6 emekçi hayatını kaybetmişti.

İşçilerin yaşamını yitirdiği şantiyede bir basın açıklaması yapan İş Güvenliği Uzmanları Birlik Platformu üyeleri meslektaşlarının iş cinayetlerinde "günah keçisi" haline getirilmesine tepki gösterdi. Mesleklerinin, "işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak" tanımlanmasını istedi.

aw794139-02.jpg

Yapılan açıklamada, "İş hayatı işveren ve işçi tarifleriyle şekillenir. Kâr amacı güden, elinde bütçesi bulunan, yetkisi olan taraf işverendir, işveren vekilidir. Maliyet olarak görülen, hakları kısıtlanan, ekmeğinin peşinde olan taraf ise işçidir. İşçi kelle koltukta kule vincin tepesine çıkar, teknik yeterliliği olmayan vinç üzerinde yükseltme yapar, hatta güvende olmak için 'kamp alanı şantiye dışına alınsın' gibi talepleri olursa kapı bile gösterilir işçiye. Bizim güvenlik kültürü anlayışımız, işverenin güvende ve keyifte olmasıdır" ifadeleri kullanıldı.

"İş Güvenliği Uzmanları olarak bizler de kanun nazarında işçisiyiz. O yüzden bir tarafız, işçinin yaşam hakkının tarafıyız" denilen açıklamada, "Kanun ve ilgili yönetmelikler bize rehberlik, gözetim gibi görevler yükler. Rehberliğin yapılabilmesi için işverenden bu yönde bir talep gelmesi gerekir. Bir iş yapılmadan önce devlet bizden ne ister, benim ne yapmam lazım demesi gerekir ki, İş Güvenliği Uzmanı rehberlik yapsın.

aw794139-03.jpg

Saha gözetiminde tespit ettiği uygunsuzluklar sonucu İş Güvenliği Uzmanı, işverene bu uygunsuzlukları, tehlikeleri, riskleri anlattığında kovulmasın. Önlem talep ettiğinde hakaret işitmesin. İşveren ya da vekilinin, parasını ödeyerek aldığı İSG hizmetinden bu ülke ne beklemektedir? İş kazası yaşanıyor, paraya sahip olan işveren gözaltına alınıyor. Yetkiye sahip olan şantiye şefi gözaltına alınıyor. Bunlar tamam ve doğru. Peki İş Güvenliği Uzmanı neden gözaltına alınıyor? Suçlama nedir? Ne kanıtlar bulunmuştur? Apar topar gözaltına alınan iş güvenliği uzmanının diğer işçilerden, çalışanlardan farkı nedir? Bütçesi ve saha üzerinde yetkisi olmayan bir mesleğin, toplum nazarında haysiyeti neden yerlere vuruluyor? Kişilere neden itibar suikastı yapılıyor? İş güvenliği uzmanı hem öngördüğü ve uyarısını yaptığı bir tehlikeyi işverene bildirip hem de olay gerçekleşince neden günah keçisi oluyor?" ifadelerine yer verildi.

Esas sorumluların peşine düşülmesi istenen "Fikret Kamil Aydın isimli meslektaşımızı serbest bırakın. Esas sorumluların peşine düşün ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğini işverene hizmet olarak değil kamu görevi olarak nitelendirerek 6331 sayılı kanunu değiştirin" talebi dile getirildi.

KİMLER TUTUKLANDI?

s-62e72c2ef26af79d1f6477b0b3d6f30df06b3c30.webp

İzmir Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında olayla ilgili gözaltına alınan; projenin müteahhidi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi ve iş güvenliği uzmanı Fikret Kamil Aydın ile İstanbul’da kaçmaya çalışırken yakalanarak İzmir’e getirilen vinç firması sahibi İrfan Kasırga, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından adliyeye gönderilerek tutuklanmıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.