İş makineleri, Assos Antik Kenti'nde

İş makineleri, Assos Antik Kenti'nde

Asos antik kentinin vazgeçilmez falezlerinde ağır iş makineleri ile yapılan kaya ıslahı çalışmaları çevrecilerin tepkisini çekiyor.

Çanakkale'nin Behramkale Köyü'nde bulunan Assos’ta geçtiğimiz yıllarda turistik tesislerin üzerine ve yollara kaya parçaları düşmesi üzerine üzerine kaya parçalarının düştüğü alanda AFAD ekipleri tarafından çalışma yapılarak bir rapor hazırlandı ve alanda kaya ıslahının yapılması için çalışmalar başladı. Belirlenen alan, AFAD raporu göz önünde bulundurularak Ayvacık Kaymakamlığı tarafından hazırlanan şartname kapsamında ihale edildi. İhale kapsamında 500 günlük çalışma takvimi oluşturuldu. Geçtiğimiz aylarda ise çalışmalar başlatıldı. Antik Liman’daki turistik tesisler boşaltılırken çalışma alanına ise girişler yasaklandı. Ancak çevreciler, yapılan çalışmaların kaya ıslahı olmadığını, kaya ıslahı adı altında yeni alanların oluşturulduğunu iddia ediyor.

aw431462-01.jpg

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Alana giriş o tarihten sonra yasaklanıyor. Yasaktan sonra bizler orada ne yapıldığını bir türlü göremedik. Geçtiğimiz haftalarda arkadaşlarımızın denizden aldığı görüntülerde olayın vahametini ve doğa ve tarih kıyımını ve yıkımını gördükten sonra farkına vardık. Yapılan işin adı kaya ıslahı. Bu şekilde bir kaya ıslahını da biz dünyanın hiçbir yerinde görmedik. Burada yapılan, iş makinalarıyla doğal ve tarihi sit alanlarına girilip, resmen büyük geniş açılarda şevler açılarak yeni bir alan oluşturma çabası. Biz oradaki doğal sit alanının hem de arkeolojik sit alanının bozulmadan bırakılmasını ıslah çalışmasının da doğayı ve tarihi bozmadan yapılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

aw431462-03.jpg

Çevreci Cem Tüzün, iş makineleri ile tahrip edilen falezin, Asos’un binlerce yıllık geçmişi olduğunu belirterek, “Oradaki uçurum Asos Akrapol’ünün ayrılmaz bir parçası. Hatta şehrin orada var olma sebebi. Bu yardan aşağıya çağlar boyunca yaklaşık 3 bin yıldır çeşitli medeniyetlerde insanlar iskeleye patika yollardan ulaşmışlar. Son yıllarda turizm hareketi başlayınca, antik limandaki yapılar ve eski palamut depoları turizm tesislerine dönüştü. Tabii gelen turistler arttı. Buraya gelip giden insanlar için daha geniş bir yol açıldı. Bu geniş açılan yol bu yalı yarında (falez) kayalarda çeşitli oynamalara sebep oldu. Zaman zaman yola çeşitli taş parçaları düştü.

aw431462-05.jpg

En son bundan altı yıl önce düşen bir taş parçası bir otelin damına düştü. Bununla ilgili olarak Çanakkale Valiliği bir düzenleyici çalışma başlatacağını duyurdu. Biz yardan aşağıya yuvarlanan taş parçalarını engellemek için çelik hasırlar yapılacağını düşünüyorduk. Yetmediği takdirde taşların yuvarlanmasını engelleyecek panjurlama sistemi ile bir takım engeller yapılacağını düşünüyorduk. Fakat iki hafta önce bir balıkçı arkadaşım ile beraber denizden bir inceleme gezisine çıktığımızda bu ağlar ile örmenin ötesinde çok derin hafriyatlar yapıldığını gördük. Yani Asos antik kentinin varoluşunun nedeni olan yalı yarı, ya da yabancı değimi ile falez denilen dokunun yerine tamamen kimliksiz, otoban inşaatı yapar gibi hafriyatlar yapıldığı gördük. Asos’un o güzelim tarihi ve doğal dokusunun çok ciddi bir şekilde yaralanmış olduğu gördük.” açıklamasında bulundu.

aw431462-07.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.