İş Makineleri Nelerdir?

İş Makineleri Nelerdir?

İş makineleri, çeşitli işlerde inşaat veya yapı gibi sektörlerde bakım ve onarım, toprak kazımı, karayolu yapımı gibi işlerde kullanılan makinelere verilen genel ad.

İş makineleri ikiye ayrılmaktadır; Paletli makineler ve lastikli makineler. Bunun dışında makinelerin farklı kullanım alanlarına göre ayrıca sınıflandırılmaktadır.

İş makinelerin türlerine bakıldığında ise ;

  • Kazı-Sıyırma
  • Taşıma
  • Hendek açma /Delme
  • Asfalt /Beton
  • Kaldırma

olarak sınıflandırılmaktadır. Paletli ve lastik yükleyicileri kullanılıp farklı farklı malzemeleri ile yükleri JCB i̇ş maki̇neleri̇ TRUCK1'da taşımaktadır. Kazma gerektiren tünel gibi işlerde emniyetli bir şekilde gerçekleşmektedir.

is-makineleri.jpg

Dünyada Büyük İş Makineleri

Dünyaca ünlü üreticilerden iş makineleri olan en büyük iş makinesi Alman sanayici firma Krupp aracılığı ile üretilen aynı zamanda farklı kullanım alanları olan madencilik ve yol kesme alanlarında Bagger288 isimli olan döner kepçeli ekskavatör makinesidir. Döner kepçeli ekskavatör makinesi 95 m yükseklikte olan aynı zamanda 215 m uzunluğa sahiptir. Döner kepçeli ekskavatör makinesi 45. 500 ton ağırlığına sahiptir. Döner kova tamburunda toplamda ayrı ayrı 20 kova bulunmaktadır. Her kovası 196 ton kapasitesine sahip olup tek bir turda 3920 ton ağırlığı toprak ve kaya hafriyatına sahiptir. Ülke olarak çalışan iş makinelerine hayranlık vardır. Bu yüzden dünyanın en büyük iş makineleri şunlardır;

Komatsu D575A

1991 senesinde üretilen genellikle maden işlerinde kullanılan dünyanın en büyük dozeridir.

LIEBHER 9800

Fiyatı oldukça pahalı olan ve aynı zamanda madencilikte kullanılan excavatördür.

BELAZ 75710

Son yıllarda dünyaca en büyük damperli kamyon olarak bilinmektedir. Bu kamyon 8 metre yüksekliğine sahip aynı zamanda 2 farklı motor bulunmaktadır. Bu kamyon 810 ton ağırlığına sahip olduğundan saatte geliştirdiği hız 64 kilometredir.

CAT 6090

Tek bir seferde kendi küreği ile 1080 ton kaldırma gücüne sahip bir makinedir.

PH 4100 XPC

Bu PH 4100 XPC elektrikli halat yükleyici olan makine 109 ton ağırlığına sahip bir makinedir. Yaklaşık olarak 15 metre uzunluğuna sahiptir.

BAGGER 293

Dünyanın en büyük excavatörü olarak bilinen aynı zamanda dünyanın en büyük kara taşıtı olarak bilinmektedir. Uzunluğu 94 metre genişliği ise 219 metreye sahiptir. Bu makinenin yapımı tam tamına 5 sene sürmüştür.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.