İş Sağlığı ve güvenliği profesyonelleri tek çatı altında birleşti

İş Sağlığı ve güvenliği profesyonelleri tek çatı altında birleşti

İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin kararı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin onayı ile resmileşen karar sayesinde, iş sağlığı ve güvenliği sektör temsilcileri Ticaret odalarında tek bir çatı altında sorunlarını çözebilecek.

İş yerlerinde görülen iş kazası ve meslek hastalıklarını önlemek için 2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile hayatımıza giren “Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Faaliyetleri”, İzmir Ticaret Odası 51. Meslek Komitesi ve İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Komitesinin uzun yıllardır hem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı nezdinde yapmış olduğu çalışmaların ardından sektörel bir NACE kodu aldı. İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin kararı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin onayı ile resmileşen karar sayesinde sektör temsilcileri Ticaret Odalarında tek bir çatı altında sorunlarını çözebilecek.

"SEKTÖR BİR ARAYA GELEMİYORDU"

Bu gelişmenin sektör açısından çok önemli olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışma Komitesi Başkanı ve 51. Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler Grubu Meclis Üyesi Çağlar Kalkan, “İş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetleri uzun yılladır farklı NACE kodları altında tanımlanıyordu. Bu nedenle sektörel çalışmalar belirli bir düzen içerisinde yapılamıyordu. Sektörde hizmet veren yetkilendirilmiş kuruluşlar olan Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) danışmanlık, sağlık merkezi gibi NACE kodlarında bulunduğu için Ticaret Odalarında farklı meslek kollarında temsil ediliyor ve sektörel sorunlarının çözümü için bir araya gelemiyordu” dedi.

"KANUNUN REVİZE EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ"

İzmir Ticaret Odası olarak 1 yılı aşkın süredir titiz bir çalışma yürüttüklerini vurgulayan Kalkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörün temsilcilerinin bir araya gelerek ortak paydada çalışma zemininin oluşturulması ve sektörel hizmet kalitesinin arttırılmasını sağlayan bu başarı bizleri çok mutlu etti. Komite olarak ana hedefimiz, 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun çalışma hayatına uygun, tüm sektörler tarafında uygulanabilir şekilde revize edilmesi. İzmir Ticaret Odası olarak bu hedefe yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

NACE KODU NEDİR?

Avrupa Birliği'nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelen NACE kodu, iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı haneli bir koddur. Yeni işyeri açacak kişilerin Ticaret Odası'na kayıt yaptırmadan önce mutlaka NACE kodlarını bilmesi gerekir. İşyeri tehlike sınıfının belirlenmesi ve iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında gerekli önlemlerin alınması için bu kodun bilinmesi oldukça önemlidir.

caglar-kalkan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.