İşçiler kendilerini madene kilitledi

İşçiler kendilerini madene kilitledi

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocaklarında çalışan işçiler, madenden çıkmama kararı alarak eylem başlattı. Maden ocaklarında çalışan gece vardiyası işçilerinin ocaktan çıkmama eylemi devam ediyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı ocaklarda çalışan işçiler, bu sabah işten çıkmama kararı aldı. Torba Yasa’nın 58. maddesiyle TTK’nın özelleştirileceği iddialarına karşı çıkan gece vardiyası işçileri, işten çıkmama kararı alarak eylem başlattı. Öte yandan, GMİS önceki gün özelleştirmeye karşı kitlesel basın açıklaması düzenlemiş, özelleştirmeye karşı çıktıklarını açıklamışlardı. 
 

Maden işçilerinin ocaktan çıkmama eylemi sürüyor
 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Torba Yasa Tasarısı olarak gelen 27.09.2017 tarihli “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın 58’inci Maddesi ile 3213 Sayılı Maden Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliğe tepki gösteren maden işçileri eylem başlattı.
Tasarıdaki “Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir" maddesine karşı çıkan işçiler, havzada ocaktan çıkmama eylemi başlattı.


24.00-08.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, mesai bitiminde madenden çıkmama kararı aldı. Sabah saatlerinde madene gelen gündüz vardiyası işçileri ise mesai arkadaşlarının ocaktan çıkmaması üzerine ‘Üzülmez 1’ nolu kuyunun önünde bekleyişlerini sürdürüyor.


“Maden işçisi çok uysaldır. Biz uzlaşı istiyoruz”


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ise maden işçisinin ekmek ve aş kavgasında olduğunu söyledi. Üzülmez Müessesede yer altında 200-250 madencinin bulunduğunu yer üstünde ise 700-800 işçinin bulunduğunu ifade eden Demir, diğer müesseselerde de benzer şekilde eylemlerin olduğuna dikkat çekti.


Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle devam etti:


“Torba yasadan kaynaklanan kısım, kısım bölünerek satılmasına tepki olarak arkadaşların böyle bir tepkisi var. Dolayısıyla tabii ki biz ülkenin şartlarına, pozisyonuna baktığımız zaman böyle bir şey yaşamak istemiyoruz. Ama biz uzlaşı içerisinde olmak istiyoruz. Mevcudu korumak, işyerimizin yaşatılması isteniyorsa bizim TTK’na acilen 2014 yılında hazineden çıkan 4 bin 702 işçi arkadaşımızın işe alınmasıdır. Kavgamız işimizin, aşımızın, ekmeğimizin kavgasıdır. Başka bir kavga yok. Şu anda gece vardiyasındaki arkadaşlarımızın sabah aldığımız duyuma göre ocaktan çıkmama kararı aldığını duyduk. Mevcut şartlara baktığımız zaman da işyeri boşaltılmadan diğer arkadaşlarımızın işe girmesi söz konusu değil.

 

Yer altında burada yaklaşık 200 ila 250 işçi arkadaşımız var. Yer üstünde de 700 ila 800 civarlarında arkadaşımız şu anda işe girmedi. Amasra’da olduğunu duyduk. Kandilli’de, Gelik’te var diye biliyoruz. Zaten Amasra büyük bir ihtimalle özel sektöre sözü kesilmiş yerlerden parça parça verilecek şeklinde duyumlarımız var maalesef. Şu anda yaklaşık bin 300 işçi arkadaşımız burada Üzülmez olarak eylemde. Diğer müesseselerle birlikte sayısını tam bilemeyiz. Maden işçisi biliyorsunuz çok uysaldır. Ama maden işçisini belli bir şekle soktuktan sonra durdurmakta insanlar sıkıntı çekebilir. Bizler bile sıkıntı çekebiliriz. Biz uzlaşı istiyoruz. İşçi alınmasını istiyoruz, işimizi yaşatmak istiyoruz. Başka bir amacımız yok.” 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.