Işık hızıyla mümkün mü?

Işık hızıyla mümkün mü?

Eğer evren modern bilimin son tespitlerine göre 93 milyar ışık yılı uzunluğunda çapa sahipse, ışık hızındaki bir araçla uçtan uca gitmek ne kadar sürer? İşler hemen ilk aklınıza geldiği gibi gerçekleşmiyor.

Uçtan uca 93 milyar ışık yılı. En azından, modern bilim teknikleriyle ölçümleyebildiğimiz uzaklık bu. Ayrıca evrenin sürekli genişlediği gerçeği de var. Aslında sığ bir şekilde 93 milyar ışık yılı demek pek anlam ifade etmiyor, sadece izlenim kazandırıyor. Sürekli genişleyen bir evrenin ölçüsünü sabit bir sayıyla ifade etmek güç.

Eğer ışık hızında seyahat ederseniz, evrenin diğer ucuna asla yetişemezsiniz. Bu nedenle teorik olarak yolculuğunuz sonsuzlaşır, hiç ulaşamayacağınız bir uca doğru hareket içinde olursunuz. Aynı zamanda evrende ışık hızında seyahat etseniz bile bazı kapalı alanlar var. 

Bu kapalı alanların “kozmik olay ufkunun” denilen ötesinde olduğu söylenir. Mesela kara delikler de olay ufkunun ötesinde olan varklık olduğuklarından onları çıplak gözle göremeyiz. Varlıklarını ancak ve ancak etraflarında yarattıkları etkileri gözlemleyerek kanıtlayabiliyoruz. Bu bölgelerde, seyahat etme eylemini gerçekleştiremezsiniz. 

Evrenin ucundan ucuna seyahat etmek isterken, varmak istedğiniz nokta sürekli ilerlediği için ona yaklaşmanız sonucu değiştirmeyecektir. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.