Işınsu Kestelli, “Borsa tarihimize anlamlı bir not bırakacağımıza inanıyorum”

Işınsu Kestelli, “Borsa tarihimize anlamlı bir not bırakacağımıza inanıyorum”

İzmir Ticaret Borsası(İTB)’nin olağan aylık meclis toplantısında konuşan yönetim kurulu başkanı Işınsu Kestelli, çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden birisinin isim hakkının Borsa’ya devredilmesi yönünde bir protokol imzaladıklarını söyledi.

Mehmet ÖZDOĞRU

İzmir Ticaret Borsası(İTB) Mayıs ayı olağan Meclis Toplantısı İTB Meclis Başkan Vekilli Güngör Şarman yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda  konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Manisa bağcılık araştırma enstitüsü ile yeni geliştirilecek ve gelecek vadeden çekirdeksiz üzüm çeşitlerinden birisinin isim hakkının Borsa’ya devredilmesi yönünde bir protokol imzaladık. Milli çeşit listesinde de yer alacak olan bu yeni çeşide borsamızı temsil eden bir isim verilecek. Borsamızın adı, üretimi ve ticaretinin sürdürülebilirliği için büyük emekler sarf ettiğimiz bu üründe de yaşayacak. Bu kıymetli çalışma ile borsa tarihimize anlamlı bir not bırakacağımıza inanıyorum. Bu vesile ile siz değerli üyelerimizin de isim önerilerini bekliyorum” dedi.


Tarımsal hammadde için etkin tedarik sistemi oluşturmak ve üreticileri, modern teknolojilere yatırım yapmaları konusunda teşvik edecek biçimde desteklemenin şart olduğunu belirten Kestelli, traktör üretiminde yaşanan düşüşe de dikkat çekti. Başkan Kestelli, “Makine ve tarım teknolojileri açısından ne kadar geri kaldığımızı göstermesi bakımından iki küçük ama hayati örnek vermek istiyorum: ülkemizde yaklaşık 1,9 milyon adet traktör bulunuyor. Bu araçların yaş ortalaması 24 yıla ulaşmış durumda. 530 binden fazla traktör ise 35 yaş ve üzerinde. Öte yandan artan maliyetlerden kaynaklı olarak modern teknolojilere yatırım yapma konusunda da bir düşüş var. 2019 yılının ilk 4 aylık döneminde traktör üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61,6 oranında azaldı. Bu yılın ilk 3 aylık döneminde traktör trafik tescil işleminde yaşanan azalma oranı ise yüzde 66,4. Tarımda kurtuluş, teknolojinin etkin kullanımına bağlı. Bırakın temel teknolojileri artık gözümüzü ileri teknolojilere dikmeliyiz'' dedi.

Seçim ekonomisinden geçim ekonomisine dönebilmek için hep beraber çabaladıklarını açıklanan ekonomi paketlerinin teşvik paketi niteliğinde olduğunu ifade eden İTB Meclis Başkan Yardımcısı Güngör Şarman, “İç piyasada tüketimi özendirmek ve borçlu şirketlerin bilanço yükünü hafifletmek için milyarlarca liralık kredi programları ve vergi indirimleri yapıldı. Sonuncusu 23 Mayıs 2019 tarihli ivme finansman paketi de olumlu karşılanmakla beraber yerli üretimi destekleyecek adımların bütünlük içinde atılması gerekliliği ülkemiz ekonomisinin kalkınması için hayati önem taşımaktadır. Bugün yaşanan sosyal krizlerin toplumsal çürümüşlüğün arkasında erkek egemen ev hayatı iş hayatı ve siyaset olduğunu iddia ediyor. Kadınların iş gücüne katılımı konusunda da dünyada 133 sıradayız. Refah için, kalkınma için herkesin iş gücüne katılmasına ihtiyacımız var. Evde oturmaya mahkûm bıraktığımız kadınlarla inovasyon ekonomisi yapamayız” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.