İşitme kaybına neden olabilir

İşitme kaybına neden olabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, "Uzun süren orta kulak enfeksiyonunun işitme kaybına neden olabilir" dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, 19-25 Eylül İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla işitme kaybı hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Üst solunum enfeksiyonlarının orta kulak enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Ali Rıza Gökduman, “Çocuklar yeni doğan taramalarını geçse bile sonradan geçirilebilecek kabakulak, kızamık gibi viral enfeksiyonlar veya uzun süre farkında olunmayan tedavi edilmemiş orta kulak enfeksiyonları, çocukluk döneminde kalıcı işitme kaybı yaparak işitme engeline yol açabilmektedir. Bu yüzden çocuklarda planlanan aşılama programına uyulması ve ihmal edilmemesi önem arz etmektedir” dedi.

Duyma yetisinin kısmen veya tamamen kaybedilmesi durumuna işitme engeli denildiğini söyleyen Opr. Dr. Gökduman, “Tek kulak veya her iki kulaktan kaynaklı farklı seviyelerde işitme engeli oluşabilmektedir. İşitme engeli doğumsal olabildiği gibi çocukluk yaşta veya erişkin yaşta karşımıza çıkabilmektedir. Bunların bir kısmı önlenebilir ve tedavi edilebilir sebeplerdir. Anne karnındayken geçirilen bazı enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar veya bazı genetik hastalıklar doğumsal işitme kaybına yol açabilir. Bu durumun erken tespiti sonrası işitme kaybının durumuna göre işitme cihazı veya ameliyatlarla kişinin hayata adaptasyonunun önündeki engeller kaldırılabilir. Doğumsal işitme kayıplarının atlanmaması için yeni doğan bebeklere işitme taraması yapılması mecburidir” diye konuştu.

aw039748-01.jpg

Üst solunum enfeksiyonlarının orta kulak enfeksiyonlarına neden olabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Ali Rıza Gökduman, “Çocuklar yeni doğan taramalarını geçse bile sonradan geçirilebilecek kabakulak, kızamık gibi viral enfeksiyonlar veya uzun süre farkında olunmayan tedavi edilmemiş orta kulak enfeksiyonları çocukluk döneminde kalıcı işitme kaybı yaparak işitme engeline yol açabilmektedir. Bu nedenle çocuklarda planlanan aşılama programına uyulması ve ihmal edilmemesi önem arz etmektedir. Sık tekrarlayan üst solunum yolu hastalıkları ve orta kulak enfeksiyonları bazen dikkat edilmediğinde uzun süre geçmeyen orta kulak enfeksiyonlarına yol açmaktadır. Bu nedenle çocukta geçici veya kalıcı işitme kayıpları olabilmektedir. Yine erişkin yaşlarda saptanan kronik orta kulak iltihaplı hastaların bir kısmında altta yatan problem, çocukluk döneminde uzun süre tedavi edilmeyen orta kulak enfeksiyonu durumudur. Özellikle sık üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası kulak burun boğaz hekimi muayenesi ve gerektiğinde işitme testi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Opr. Dr. Gökduman, ayrıca şu ifadeleri kullandı; “Erişkin dönemde de enfeksiyon hastalıkları, bazı ilaçların kullanımı, travma, gürültü ve bazı damarsal hastalıklar nedeniyle işitme kaybı olabilmekte ve tedaviyle bazı hastalarda olumlu sonuç alınabilmektedir. İlerleyen yaşlarda da yine genetiğe bağlı olarak veya yaşla ilişkili işitme kaybı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda da işitme kaybı tespit edilmesi halinde tedavi yapılabilmektedir. Çocuk yaşta oluşan bir işitme engeli, konuşma ve dil gelişiminde geriliğe yol açar. Hafif işitme kayıpları konuşmada gerilik veya gecikme olarak karşımıza çıkabilir. Erişkin dönemde işitme azlığı sosyal hayatta ve iş hayatında bozukluklara yol açabilir. Yaşlılarda işitme kaybı konuşma bozukluklarına ve bilişsel fonksiyonlarda daha hızlı gerilemeye yol açar. Kişilerin sosyal hayattan izole olarak yalnızlaşmasına yol açar. İşitme kaybı tedavi edilmezse engel oluşturur. Tedavi edilebilir durumdaki işitme kayıplarının atlanmaması için işitme azlığı şikâyeti olduğu takdire, ayrıntılı kulak muayenesi ve işitme testleri yapılarak işitme kaybının hastaya engel olması durumunun önüne geçilebilir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.