İşler: İzmir spor turizminden pay alamıyor

İşler: İzmir spor turizminden pay alamıyor

Spor etkinliklerinin şehirleri tüm dünyaya tanıtma şansı verdiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, İzmir’in bu şansı değerlendiremediğini dile getirdi.

Dünyada spor turizminin öneminin ve hareketliliğinin arttığına dikkat çeken İşler, “Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve turizmin merkezi olan İzmir’in bu tür organizasyonlara ihtiyacı var, ama tesisi yok. Tesis yoksulu İzmir spor turizminden de pay alamıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) verilerine göre, 2017 yılında uluslararası turist sayısı yüzde 7 artarak 1,3 milyar kişiye yükseldi. Uluslararası turizm gelirleri toplamı da 1,6 trilyon ABD Doları’na ulaştı. Spor turizminin toplam turizm gelirleri içindeki payının 200 milyar dolar dolayında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de spor turizminin toplam turizm gelirleri içindeki payının yüzde 1.5 düzeyinde olduğu belirtiliyor.

TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, dünyada turizm endüstrisinin önemli unsurlardan biri olan spor turizminin, toplam turizm hareketlerinin yaklaşık yüzde 32'sini oluşturduğunu söyledi. Spor turizminin destinasyonların tanıtımı ve sürdürülebilir ekonomik gelişimi için itici güç oluşturduğunu anlatan İşler, spor turizminin öneminin her geçen gün arttığını, spor etkinliklerinin önemli bir tanıtım fırsatı sunduğunu dile getirdi. 

Spor turistlerinin diğer turistlerin neredeyse iki katı kadar harcama yaptığını belirten Mehmet İşler, şampiyonaların ve büyük organizasyonların yapılabileceği tesis yoksulu İzmir’in spor turizminden de pay alamadığını belirtti. Türkiye’nin Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) 2024 yılında düzenlenecek Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olduğunu, UEFA yönetiminin Almanya'yı seçtiğini hatırlatan Mehmet İşler, “Organizasyon Türkiye’ye verilseydi de İzmir’in şansı yoktu” dedi. 

“Türkiye’nin üçüncü büyük şehri ve turizmin merkezi olan İzmir’in bu tür organizasyonlara ihtiyacı var, ama tesisi yok” diyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye böyle büyük bir organizasyona talip, ama İzmir aday olamıyor. Aday kentler arasında Kocaeli, Bursa, Kayseri, Antalya, Trabzon, Konya, Ankara, İstanbul var, bir İzmir yok. ‘İzmir’e üç tane stat yapılıyor’ diyorlar. Üç tane stadın toplamı bir tane stat yapmıyor. Spor etkinlikleri, turnuvalar, şampiyonalar ve final karşılaşmaları önemli bir tanıtım fırsatı sunuyor. Tüm dünyaya bu şehirleri tanıtma şansı veriyor. İzmir bu büyük fırsatı değerlendiremiyor, tanıtım şansını kaybediyor.”

İzmir’in Avrupa Futbol Şampiyonası benzeri turnuva ve organizasyonlara hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir’e üvey evlat muamelesi yapılmamalı. İzmir oyun dışı kalmamalı” diyerek şu görüşleri dile getirdi:

İşler: Bekleyen projeler hayata geçirilmeli

“İzmir’de yapılacak bir organizasyonda, tanıtımın verdiği ivmeyle öne çıkarız. Aynı zamanda spor turizminin getirilerinden de faydalanırız. Bir turnuvanın ya da finalinin İzmir’de yapılması demek, İzmir’in tüm zenginliklerinin cömertçe sergilenmesi demek. Bir sonraki aşamada İzmir’in bu potada olmasını mutlaka sağlamamız gerekiyor. Her zaman söylüyoruz, İzmir’in direkt uçuşlara ihtiyacı var. Eğer bu tür organizasyonlara talipsek direkt uçuş şart. İzmir’in Kültürpark, kongre merkezi, İnciraltı EXPO alanı, marina gibi bekleyen projelerini bir an önce hayata geçirmek zorundayız.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.