İsrail'in Ay'a gönderdiği uzay aracı yüzeye inemedi

İsrail'in Ay'a gönderdiği uzay aracı yüzeye inemedi

İsrail'in Şubat ayı sonlarında fırlattığı Beresheet mekiğinin Ay'ın yüzeyine yumuşak iniş gerçekleştiremediği açıklandı. Söz konusu mekiğinin Ay'ın yüzeyine çakıldığı düşünülüyor.

İsraili yetkililer Beresheet'in son manevrasında teknik ve iletişim ile ilgili birçok sorun yaşandığını ve ana motorunda da büyük bir arıza meydana geldiğini ifade etti.

Beresheet, yaklaşık bir aylık yolculuğunun ardından 20 Mart'ta Ay yörüngesine girmiş, 4 Nisan'da ise başarılı bir yörünge yakalama manevrası gerçekleştirmişti.

İsrailli uzay şirketi SpaceIL, Beresheet isimli uzay aracını 22 Şubat’ta SpaceX’in Falcon 9 roketi ile ABD’nin Cape Canaveral Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatmış ve yaklaşık iki ay sürecek olan Ay yolculuğunu başlatmıştı. Beresheet'in amacı Ay'ın yüzeyinde bazı deneyler yapmak ve fotoğraf çekmekti.

Ay'a daha önce ABD, Rusya ve Çin uzay mekiği göndermiş ve başarılı olmuştu.

404x539_cmsv2_d974a672-42fa-508a-8f2f-2dbfcdbcaf74-3794034.jpg
Beresheet'in uzay mekiğinin özellikleri

Beresheet isimli uzay aracı 600 kilogram ağırlığında ancak bu ağırlığın çoğu Ay'a gitmek için kullanılacak yakıttan oluşuyor. Araç Ay'a iniş yaptığı sırada yaklaşık 200 kilogram ağırlığında kalması planlanmıştı. Araçta yüksek çözünürlüklü fotoğraflar ve videolar çekmek için kamera ve bazı bilimsel deneylerde kullanılacak manyetometre ve reflektör gibi malzemeler bulunuyordu. İsrail araca ayrıca küçük bir disk yerleştirdi; bu diskte, İsrail bayrağı, İbranice şarkılar, İsrail Bağımsızlık Bildirgesi ve İsrail ulusal marşı vardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.