İşte Gerçek Albay Cevdet!

İşte Gerçek Albay Cevdet!

Gerçek Albay Cevdet'in Mezarı İzmir'de Bulundu Kanal D'nin sevilen dizisi 'Vatanım Sensin'deki Albay Cevdet'in mezarı İzmir'de bulundu. 

Atatürk'ün esaretten kurtardığı albayın gerçek adının Mümin Aksoy olduğu ortaya çıktı.

GERÇEK ADI MÜMİN

Başrollerini Bergüzar Korel ve Halit Ergenç'in paylaştığı ‘Vatanım Sensin' dizisindeki Albay Cevdet'in mezarını İzmir'de bulundu. Albayın gerçek adı Mümin Aksoy. Lakabı ‘Gavur'. Habere göre, İzmir'de 1892'de dünyaya geldi. 1911'de teğmen oldu. Balkan ve Birinci Dünya savaşlarında çarpıştı. Türk istihbaratının önemli bir üyesiydi.

DÜŞMANA DOST OLDU

Yunanlılara esir düştü ama kaçmayı başardı. Dayısı olan İzmir Belediye Başkanı Hacı Hasan Paşa sayesinde İzmir'de kaldı. İyi Rumca konuştuğu için işgalcilerin güvenini kazandı. İşgalci komutan Zafirio'nun gözüne girdi. Yunanlılarla işbirliği yapıyor gözükerek içlerine sızdı. 

LAKABI 'GAVUR'

Albay'a 'Gavur', 'Hain' lakapları takıldı. Sürekli hakarete uğrayan albayın kaleme aldığı bir not şöyle: “Yüzüme tükürenler oldu. Bu yediğim kurşunlardan fazla acı verdi bana. 5Ama şartlar gerçeği açıklamama engeldi. Ölmekten değil, gerçeği anlatamadan tarihe bir vatan haini olarak geçmekten korkuyorum.” 6Albay, Yunan Karargâhı'ndan elde ettiği bilgileri Anadolu'ya iletiyordu.Ankara'ya hazırlık için zaman kazandırıyordu. Bir ajanın ihbarı üzerine müebbet hapis cezasıyla Atina'ya gönderildi.Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Mustafa Kemal'in emriyle, General Trikopis'e karşılık takas edildi. 1948'de zatürreden öldü.

ASLINDA HİÇ EVLENMEDİ

Albay Mümin bir türlü evlenemedi. Muhsine adında bir nişanlısı vardı. Ancak araya hep savaş, hep görev girdi. Mümin Aksoy'un anılarında "Arada hep kaynana vardı" diye söz ettiği kaynanadan kastı, savaşla geçen yıllardı. Mümin Aksoy'un İzmir'de bulunan aile kabristanındaki mezar taşında da şu ifadeler yer alıyor: "Burada şanlı bir asker olan Jandarma Albayı Mümin Aksoy yatıyor. İstiklal Savaşı'nda kahramanca çarpışmış, amansız bir hastalığa tutularak genç yaşta hayata gözlerini yummuştur. 24-1-1948"

albay-cevdet.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.