İşte Romatizma ve Gribin İlacı!

İşte Romatizma ve Gribin İlacı!

Anadolu’nun en seçkin ve zengin mutfak kültürüne sahip kenti Kahramanmaraş’ta kış mevsimi geldiğinde insanlar romatizma, menüsküs, nezle, grip vesaire türden rahatsızlık pek nedir bilmez.

 Sebebine gelince ise doğal antibiyotik olan binbir derde deva kelle paça çorbası içer. Tabii bu mükemmel lezzeti de ustasının elinden yiyeceksin. Dondurma’dan kırmızı bibere, eli böğründeden cevizli etli içli köfteye, çiğe serilen cips tarhanadan pekmez sucuğuna ve kış aylarının vazgeçilmez lezzeti Kelle Paça'nın anavatanıdır, Kahramanmaraş.

Kelle paça lezzeti için gazeteci Eyüp Kadir Kılcı bu eşsiz rahiyalı lezzetin anavatanına gitti, yerinde tattı, araştırdı ve yazdı.

Kahramanmaraş mutfağının kültür elçisi konumunda yer alan Fidan Lokantası sahibi ve aynı zamanda usta aşçısı Hacı Fidan kelle paça her usta diyenin yapabileceği bir lezzet değildir. Mahirlik ister. Kelle Paça mutlaka kömür ateşinde pişirilmedir. Paçaya rahiyasını Maraş dağlarında yetişen bitkilerden oluşan baharatlar ayrı bir lezzet katmaktadır. Her kelleden paça olmaz. İyi seçilecek. Lezzeti damağında rahiyalı bir tad bırakacak.

Kelle Paça çorbasının Sultanların da sofralarında eksik olmadığı belirten Hacı Fidan usta büyük komutan, çağ açıp, çağ kapatan dönemin sultanı Fatih Sultan Mehmet Han’ın sofrasında bolca tüketilirmiş. Hatta II. Mahmut döneminde çok rağbet gören ve o dönemlerde çorbacıların baş tacı olan *kelle paça el, kol, bacak ve ayakta; eklem ağrıları, menüsküs, aşil dentini, romatizman rahatsızlıklar ve kışın salgın hastalığı griple, nezle’nin de ilacı olduğu söyleniyor.

Sizinde yolunuz Kahramanmaraş’a düşerse meşe odunu kömür ateşinde pişen eşsiz lezzet Hacı Fidan ustanın mahirliğini kattığı kelle paça yemeden kentten ayrılmayın. Oniki Şubat ilçesinde yeni hal köy garajları mevkiinde yer alan mekâna kendi aracınızla, toplu taşıma araçlarıyla Kafum yolu üzerinden çok rahat ulaşabilirsiniz.

*Bazı rahatsızlıklara iyi geldiği, tıbbı araştırma yapıldığı söylenilse de, kesin bir tedavi süreci değildir. Halk dilinde bir söylemdir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.