İşte Türkiye'nin çarpıcı akıllı telefon kullanım oranı

İşte Türkiye'nin çarpıcı akıllı telefon kullanım oranı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı “İsrafın Boyutunu” inceledi; akıllı telefon, otomobil kullanımı ve ekmek israfına ilişkin çarpıcı gerçekler ortaya çıktı.

Türk halkının yüzde 66’sı her gün ekmek satın alıyor, yüzde 96,8’i ambalajsız ekmek tüketiyor ve yüzde 8,6’sı ekmeği çöpe atma eğiliminde. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Tasarrufa yönelmek sağlıklı büyümenin gereği” dedi, tasarrufun sadece finansal olarak değil, aynı zamanda kullandığımız cep telefonlarından, soframıza gelen ekmeğe kadar israfı önleyerek de yapılabileceğini kaydetti ve tüketicileri uyardı. “Tüketici İsrafın Boyutlarının İncelenmesi” adıyla yapılan araştırma, 7 bölgeden 26 kent merkezinde, 18-69 yaşa arası bin 650 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.
 

EKMEK TÜKETİMİ
 

Araştırmada özellikle her yıl Ramazan ayında sıkça gündeme gelen ekmek tüketimine ilişkin de veriler yer aldı. Türk halkının yüzde 66’sı her gün ekmek satın alırken, yüzde 96,8’i ambalajsız ekmek tüketiyor. Ambalajsız ekmek satın alanlar bir seferde ortalama 3 adet, ambalajlı ekmek alanlar bir seferde ortalama 1,7 paket ekmek satın alıyor.


Toplumun yüzde 8,6’sı ekmeği çöpe atma eğilimi gösteriyor. Ekmeği çöpe atanlar, haftada kişi başı 226 gr ekmeği tüketmeden çöpe atıyor. Araştırma da ekmek israfının önlenmesi için bilinçlendirme çalışmalarının artırılmasına da dikkat çekildi.
 

AKILLI TELEFON ÇILGINLIĞI
 

Araştırmaya göre, Türkiye’de akıllı telefon kullanımı yüzde 84’e ulaşmış durumda. Yüzde 14,7’lik kesim standart cep telefonu sahibi, telefonu olmayan kesim ise yüzde 1.5’te kalıyor. Akıllı telefon sahiplerinin yüzde 7’si yılda bir, yüzde 17’si iki yılda bir akıllı telefonunu değiştiriyor. Ortalama akıllı telefon değişim süresi ise 3,2 olarak hesaplandı.


YÜZDE 10 İKİ-ÜÇ YILDA BİR OTOMOBİL DEĞİŞTİRİYOR


Araştırmaya göre Türkiye’nin yüzde 27’si otomobil sahibi. Otomobil sahiplerinin yüzde 10’u 2-3 yılda bir otomobilini değiştiriyor, ortalama değişim süresi ise 6,2 yılda bir olarak görülüyor.


TASARRUF YAPMA ORANI YÜZDE 14


Araştırmaya göre tasarruf yapma oranı yüzde 14’te kalıyor. Kamuoyunun yüzde 56’sı gelir yetersizliği nedeniyle, yüzde 26’sı ise borçları olduğu için tasarruf yapamıyor. Gazete, kitap, dergi için para harcamak, kamuoyunun yüzde 57’si için zorunlu ihtiyaç olarak algılanırken, taksiye binmek, abur cubur tüketmek, dışarıda yemek yemek, tatile gitmek, kültür sanat konularına para harcamak ihtiyaç dışı tüketim olarak görülüyor.


Bakan Tüfenkci araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin büyüme hedefleri doğrultusunda tasarrufun sağlıklı büyümenin bir gereği olduğuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Tasarruf denilince sadece, finansal anlamda yapacağımız birikimi değil aynı zamanda israf boyutundaki tüketimlerimize de ket vurmalıyız. Otellerin açık büfelerinden tutun da, sofralarımızdaki ekmeğe kadar. Türk halkı ‘misafir gelir’ endişesiyle bile evde fazladan ekmek bulundurma anlayışına sahip bir toplum. Bu toplumumuzun misafirperverliğini gösteriyor ama öte yandan israfa da kapı aralıyor. Özellikle ekmeğin saklama koşullarına dikkat edilmeli, ihtiyacımız kadar alınmalı ki israfın önüne geçilsin. Aynı şekilde evlerimizde kullandığımız elektrik ve su konusunda da tasarruflu olmalıyız.


İhtiyaç sahiplerini düşünüp ona göre hareket etmeliyiz. Ülkemizin kıt olan kaynaklarını daha verimli değerlendirmeliyiz, çocuklarımıza ve gençlerimize hayatın her alanında israftan kaçınmayı ve tasarruf yapmayı öğretmeliyiz.


Araştırmadan da gördüğümüz üzere akıllı telefon konusunda önlenemez bir tüketim çılgınlığı var. İhtiyaçtan çok, artık modeli göz önüne alınıyor. Bu da beraberinde israfı getiriyor. Gelecek nesillerimiz için israftan uzak durmalı, sağlıklı büyümenin gereğini yerine getirmeliyiz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.