İstihdam Verileri Sonrası Faiz Artırımı Bekleniyor

İstihdam Verileri Sonrası Faiz Artırımı Bekleniyor

Daha önce güvercin fonlu yatırım yönünde açıklamaları olan Yellen'in başında bulunduğu Fed, geçtiğimiz cuma açıklanan istihdam verilerinin ardından ekonomistlere göre Haziran ayı içerisinde faiz artırımı yapabileceğinin sinyallerini verdi.

Dünyanın önde gelen başarılı ekonomistlerine göre, geçtiğimiz Cuma Amerika'da açıklanan istihdam verileri doğrultusunda Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) Haziran ayında faiz artırımı yapabileceğinin işaretlerini verdi. Geçtiğimiz günlerde San Francisco Fed başkanı da faiz artırımı beklentisi olduğunu açıklamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanan istihdam verilerine göre, Mart ayı içerisinde tarım dışı istihdam alanlarında 215 binlik bir artış görülürken, iş gücüne katılım artışıyla beraber işsizlik oranında yüzde 0,1'lik bir artış ile yüzde 5'e yükseldiği ortaya çıkmıştı.

ABD Ohio merkezli Nationwide Sigortacılık'ın şef ekonomisti, David Berson, istihdam verileri doğrultusunda Fed'in faiz artırımına gideceğini düşünüyor. Öte yandan Berson, Haziran'da gerçekleştirilecek faiz artırımının Fed Başkanı Yellen'in güvencin fonlu yatırım kararıyla da uyumlu olacağını söyledi.

Nisan'da faiz artırımı yok

Ekonomistler Fed'in fon vadeli kontratlarına yönelik olarak bekledikleri Haziran faiz artırımının yüzde 30 olacağı beklentisi içerisindeler. Öte yandan Avrupa, ABD, Kanada ve Uzak Doğuda hizmet veren TD Securities'in şef stratejisti Millan Mulraine, şirketin müşterilerine bir not göndererek, Haziran'da faiz artımı olacağından ümidi kaybetmediğini belirtti.

Ekonomistler, Fed'in global ekonominin gidişhatına dair kötü senaryolara riayet ederek, faiz artırımında saldırgan olmayacağını düşünüyor. Zira Yellen New York Ekonomi kulübünde yaptığı konuşmada, global ekonominin riskli olduğunu anca ekonomide büyük bir iyileşme görüldüğünü belirtmişti.

Fed'in faiz artırımı yoluna gitmeden önce, risklerin yok olduğunu görmesi gerektiğini söyleyen Berson, Nisan'da faiz artırımı beklentisinin yanlış olduğunu, bunun gerçekleşebilmesi için istihdamın çok daha yüksek bir seviyede olması gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.